Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile Kolombiya hükümeti, 50 yılı aşkın süredir devam eden ülkedeki silahlı çatışmayı sona erdirmek için her iki tarafın da taahhüdüyle 23 Haziran günü  bir anlaşma imzaladı.

Taraflar Haziran ayındaki bu anlaşmada, uygulanacak protokolleri belirleme konularında da ilerleme sağlamışlardı.

Kolombiya’da askeri faaliyetler hali hazırda azalmış olsa da fiili olarak ateşkes, nihai barış anlaşmasının imzalanmasından sonra devreye girecek.

5 AĞUSTOS ANLAŞMASI

Hükümet ve FARC temsilcileri arasında 5 Ağustos’ta imzalanan anlaşma ise taraflar arasında bir takım taahhütleri tanımlıyor.

Peki, 83 numaralı ikili tebliğ ile birlikte yayınlanan 23 protokol ve iki ek ne anlama geliyor?

Neynik’te yer alan habere göre bu protokoller;

* Anlaşmanın ihlal edilmemesini ve yoğunlaşan bölgelerdeki sivil nüfusun hak ve özgürlüklerinin etkilenmeyeceğini konu alan hareket ve ilkeleri garanti eden taahhütleri tanımlıyor.

* Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde, üçlü İzleme ve Doğrulama Mekanizması’nın yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde uygulanmasını içeren ateşkesin planlanması ve yürürlüğe sokulması safhalarını özetliyor.

* Sahada bir polis varlığının uyumunu sağlıyor; 23 Normalleşme için Yerel Geçiş Alanları ve 8 geçici kamp için uygulama prosedürleri ile ateşkes ve silahların bırakılması konularındaki prosedürler için belirli zaman çizelgesi oluşturulması için bir plan ortaya koyuyor.

NORMALLEŞME İÇİN YEREL GEÇİŞ ALANLARI

Normalleşme için Yerel Geçiş Alanları ise, Nihai Barış Anlaşmasının uygulanmasının başlatılması ve silahların bırakılması ve FARC-EP’nin sivil hayata yeniden entegre edilmesi için kurumsal yapıların ve ülkenin hazırlanması için gerekli koşulları yaratmak amacıyla oluşturuluyor.

Tebliğ, ayrıca ateşkesin ve silahların bırakılmasının uygulanmasını denetlemek ve garanti etmek amacıyla İzleme ve Doğrulama Mekanizması’nın yapı detayları, sorumluluk kapsamı, davranış kuralları ve acil durum planlarını ortaya koyuyor.

Ayrıca BM Güvenlik Konseyi Kararı’nca da şart koşulan bu BM Siyasi Misyonu Birleşmiş Milletler tarafından yönetilecek ve hem Kolombiya Hükümeti hem de FARC temsilcilerini hem de özellikle Latin Amerika ve Karayipler Ülkeleri Topluluğu (CELAC) mensubu silahsız gözlemcileri içerecek.

Bu misyon, nihai barış anlaşmasının imzalanmasından 30 gün içinde resmi olarak görevine başlayacak.

Anlaşma, insanların ve silahların arazi üzerinde taşınması ile silahların, mühimmatın ve patlayıcı maddelerin saklanması, taşınması ve kontrolü üzerinde koruyucu protokoller oluşturuyor.