Kolombiya’da 220 bin kişinin ölümü ve milyonlarca kişinin yerinden olmasına yol açan iç savaşın sona erdirilmesine ilişkin önemli bir aşama kaydedildi.

Hükümetle Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri – FARC gerillaları arasında, 50 yıldan fazla süren çatışmayı sona erdirecek anlaşma, Küba’nın başkenti Havana’da imzalanacak.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri, “Timochenko” lakaplı Rodrigo Londono’nun imzalayacağı ateşkes anlaşmasında, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile arabulucu Şili’nin Devlet Başkanı Michelle Bachelet de hazır bulunacak.

ANLAŞMADA NELER VAR?

Ateşkes anlaşmasına göre;

* Silahlar bırakılacak, güvenlik garantileri verilecek.

* Katliamlardan sorumlu suç çeteleri ile bunların paramiliter ağlarına karşı mücadele yoğunlaştırılacak, bu suçlar en etkili şekilde soruşturulacak.

‘NİHAİ ÇÖZÜM’ ANLAŞMASI DEĞİL

Ancak Havana’daki anlaşma nihai çözüm anlaşması olmayacak. Taraflar bu aşamaya gelene kadar bu koşulları eksiksiz yerine getirmekle yükümlü olacak.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİ DÖRT YILDIR SÜRÜYOR

FARC ile Kolombiya devleti arasındaki barış görüşmeleri 2012’den beri devam ediyor.

FARC’ın geçen sene tek taraflı ateşkes ilan etmesi üzerine, hükümet de örgüte yönelik hava saldırılarını durdurmuştu.

Küba merkezli müzakerelerde taraflar, ‘yasadışı uyuşturucu trafiği, gerillaların siyasete katılması, adil bir geçiş süreci ve toprak reformu‘ konularında anlaşmaya varmıştı.

50 yıldır devam eden çatışmalarda 220 bin kişi hayatını kaybetmiş, milyonlarca kişi yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalmıştı.

Kaynak: