Suriye'nin kuzeyinde PYD, YPG ve Demokratik Suriye Güçleri'nin de bağlı olduğu Demokratik Halk Hareketi (TEV-DEM) Koordinasyon üyesi Aldar Halil (Aldar Xelil), Koalisyon güçleri ile içinde YPG'nin de yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri arasında Rakka operasyonuna ilişkin anlaşmaya varıldığını söyledi.
 
ANF’den Seyit Evran’a konuşan Aldar Halil, Rojava siyasi kurumlarının onay verdiği operasyonun yakın zamanda başlayacağını belirtti.
 
Aldar Halil şu bilgileri verdi: "Rakka operasyonu konusunda bir anlaşmaya varıldı. Rojava'da yer alan YPG'nin de içinde olduğu Demokratik Suriye Güçleri koalisyon güçleri ile Rakka'yı kuşatmaya alma konusunda anlaştılar. Bu adımı Rojava özerk kanton yönetimi de onaylıyor. Kuşatmadan sonra adım adım operasyon Rakka'yı IŞİD'ten temizleme operasyonuna dönüşecek. Bu konuda bir anlaşmaya varılmış. Kısa süre içinde Rakka'ya yönelik bu hamle başlayacak."
 
Aldar Halil, "Rojava devriminin başından beri Türkiye'nin Suriye, Kuzey Suriye ve Rojava'yı işgal etme planı vardı. Ancak daha çok kendisine bağlı çete gruplarıyla bunu yapmak istedi. Türkiye'nin bu planı başarılı olmayınca Kuzey Suriye topraklarına girerek işgal etmeye başladı. Bazı yerleri de işgal etmiş durumda. Afrin'de sınırları aşmak istedi, yer yer aştı, Şehba bölgesine de girdi. Fırsat bulduğu her yere girip işgal edecek" diye konuştu.
 
RAKKA’YA ÜÇ AŞAMALI PLAN
 
Musul operasyonuyla eşzamanlı olarak, IŞİD’in üzerindeki baskıyı artırmak için örgütün başkent kabul ettiği Suriye’nin Rakka şehrine yönelik operasyon hazırlıkları devam ediyor.
 
New York Times gazetesine konuşan ABD’li askeri yetkiliye göre, Rakka operasyonu üç aşamalı olacak. İlk aşamada Rakka ve çevresinde örgütün komuta hedeflerine yönelik hava saldırıları yoğunlaştırılacak. İkinci aşamada, çoğu Suriyeli Kürtlerden ve Araplardan oluşan güçlerle Rakka izole edilecek. Üçüncü aşamada ise Rakka merkez için operasyon başlayacak. ABD’li yetkililer, operasyonun bu kısmını Araplarla yürütmeyi umuyor. Irak’ın 1.5 milyonluk Musul kenti ile Suriye’de daha küçük bir kent olan Rakka, IŞİD’in ilan ettiği halifeliğin iki merkezini oluşturuyor. Rakka’nın nüfusu 200 bin.
 
Rakka’ya yönelik operasyonun başlamasına hız verildiği belirtiliyor. Birden fazla cephe açılarak IŞİD’in daha hızlı zayıflatılması hedefleniyor.
 
MUSUL’DAN DAHA UZUN, DAHA ZOR
 
Operasyonun yakında başlayacağını açıklayan isim olan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, salı günü Paris’te yaptığı açıklamada “Ortaklarımızla Rakka’nın izolasyonu için hazırlıklara başladık. Musul operasyonuyla örtüşme olacak. Bu planımızın parçası ve buna hazırlandık. Rakka operasyonu birkaç hafta içinde başlayabilir” demişti.
 
ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun Amerikalı komutanı Korgeneral Stephen Townsend de önceki gün Türkiye’nin itirazlarına rağmen YPG’nin Rakka kuşatmasında rol alacağını ilk kez net bir dille açıkladı.
 
IŞİD’in Batı’ya yönelik saldırı düzenlemek için planlamalar yaptığına dair istihbarat bilgilerine sahip olduklarını da söyledi. Townsend, operasyonla ilgili ise şunları söyledi: “IŞİD’i Rakka’da kuşatma zorunluluğu var... Suriye Demokratik Güçleri (SDG), YPG ve Suriye Arap Koalisyonu, Rakka kuşatmasında yer alacak kuvvetin parçası olacak”.
 
Townsend, Rakka’nın Musul’dan daha zorlu bir operasyon olacağını ve daha uzun sürebileceğini vurguladı. (Kaynak: ANF, Hürriyet, vd)