Çok tartışılan Kırım referandumunda oy verme işlemi sona erdi ve ilk sonuçlar Rusya'ya bağlanma kararının çıktığını gösteriyor.

Referandumda halka, "Rusya'ya bağlanmaya razı mısınız? " ve "1992 yılı Kırım Anayasası'nın yeniden yürürlüğe girmesi ve Kırım'ın Ukrayna'nın bir parçası olmasına razı mısınız?" soruları yöneltildi.

Sandık çıkış anketine göre oylamaya katılanların yüzde 93'ü Rusya'ya bağlanmaktan yana oy kullandı. Resmi sonuçların yarın açıklanması bekleniyor.

Sandık çıkış anketlerinin açıklanmasının ardından Rusya yanlıları Simferopol'deki Lenin Meydanı’nı doldurdu. Rusya yanlılarının kutlamaları devam ediyor.

TATARLAR BOYKOT ETTİ

Kırım nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan Tatarlar referandumu boykot etti.

Başkent Akmescit'te, ağırlıklı olarak Tatarların yaşadığı Çistinkaya mahallesindeki okulda kurulan sandıklarda, sadece bölgede yaşayan Ruslar ve Ukraynalılar oy kullandı.

Kırım Tatar Milli Meclisi eski Başkanı ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Cemil Kırımoğlu, basına yaptığı açıklamada, Kırım Tatarlarının yüzde 99'unun referandumu boykot ettiğini ve oylamaya katılmadığını kaydedetti.

BAŞBAKAN’DAN AÇIKLAMA

Başbakan Erdoğan, Kırım'daki referandumu değerlendirdi. İzmir'de Kırım Tatar önderi Mustafa Abdülmecid Kırımoğlu'nu kabul eden Başbakan, Kırım'daki gerilim ortamından duyduğu endişeyi ifade etti.

Başbakan, Kırım'da bir çatışma olmaması ve Tatarların zarar görmemesi için Türkiye'nin büyük çaba harcadığını söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin Ukrayna'nın siyasi ve toprak bütünlüğünün korunması için yoğun diplomasi faaliyeti yürütüldüğü ifade edildi.

"RUSYA BEDEL ÖDEYECEK"

Kırım'daki referanduma Amerika Birleşik Devletleri ve batılı ülkelerden tepki gecikmedi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, referandumun tanınmadığı ve Rusya'nın artan bir bedel ödeyeceği vurgulandı. Rusya'nın hareketlerinin tehlikeli olarak nitelendiği açıklamada, Moskova'nın yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı ve uluslararası izolasyonun ekonomisine zarar vereceği kaydedildi.

Benzer açıklamalar Avrupa'dan da geldi. Avrupa Komisyonu Başkanı Hose Manule Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, referandum sonucun tanınmayacağını açıkladı ve Rus askerlerinin üslerine geri dönmesini istedi.