Kuzey Kore hakkında tüm ciddi yayın organlarında yayınlanan şok edici haberlere sık sık rastlıyoruz. 21. Yüzyılda tüm dünyanın gözü önünde bu kadar insanlık dışı uygulamaların nasıl yapılabildiğine de hayret ediyoruz.

Belki de Kuzey Kore’de kötü bir yönetim var, uygulamalar da kötü olabilir, ancak bizleri dehşete düşüren haberlerin de doğruluğu tartışmalı.

Marcel Cartier’e göre bu tür haberlerin kaynağı Kuzey Kore’nin düşman kardeşi Güney Kore’de yayın yapan Türkiye’deki Zaytung benzeri haber kaynakları. Güney Kore’deki asparagas tarzı eğlenceli ve yalan haberler batı basını tarafından sorgulanmadan manşetlere taşınıyor. Ne de olsa Kuzey Kore ‘düşman’, düşman hakkında yalan haber yapmak da o kadar kötü olmasa gerek. Bunu yapanların içinde BBC ve Time gibi 'güvenilir' yayınlar da var.

Rapçi ve aktivist Marcel Cartier Kuzey Kore’ye gitti ve izlenimlerini yazdı. Diken.com.tr’de yer alan izlenimlerden bazıları şöyle:

KİM JONG TARZI SAÇ KESİMİ DİYE BİR ŞEY YOK

Havaalanından şehir merkezine kadar saçını Kim gibi kestirmiş tek bir kişi gördüm ve onda da açıkçası pek iyi durmuyordu!

Saç modeli hikâyesinin ardında, Güney Kore’de asparagas haberleriyle bilinen bir gazetede çıkan bir saç kesim haberinin, BBC ve Time tarafından Kuzey Kore’deki bütün üniversite öğrencileri için zorunlu hale getirildiği şeklinde aktarılması yatıyor. Bu haber doğru olmadığı gibi, Kuzey Kore’deki bütün erkeklerin sadece ‘devletin onayladığı’ berberlerdeki birkaç çeşit saç kesim modeli arasından tercih yaptığı da yalan. Burada da işler Batı’da olduğu gibi: Yani müşterinin anlatması kolay olsun diye çeşitli tarz kesimlerin yer aldığı kataloglar var ve müşteri de “7 numara gibi olsun diyor” ama bu iş New York’taki bir berberde de aynı şekilde olur; yani sadece o modele mecbur değilsiniz.

HABERLERİN ÇOĞU TAMAMEN YALAN

Kuzey Kore hakkında yapılan ve tabloid gazetelerden alınan haberlerin çoğu yalan. Pyongyang’da olduğum süre boyunca -bir kısmı ilk kez Pyongyang Maratonu’na davet edilen amatör koşucular olmak üzere- yaklaşık 100 kadar Amerikalı ile birlikteydik. Bir çift, geçen sene Güney Kore’yi ziyaret ettikten sonra buraya gelmeye karar verdiklerini ama Kim Jong Un’un aralarında eski kız arkadaşının da bulunduğu birkaç kişiyi porno film çektikleri için öldürttüğü haberlerinden çekindiklerini söylediler. Bu çift Pyongyang’da bir operaya gidiyor ve oturduklarında öldüğü söylenen kadının da tam karşılarında oturduğunu görüyorlar. Gerçek bir zombi olsa gerek!

Daha yakın tarihte Batı medyasında Güney Kore’deki tabloid gazetelerini kaynak göstererek çıkan ve stadyumlarda toplu infazların olduğu ya da Kim Jong Un’un amcasının aç köpeklere parçalatıldığı haberleri de, buraya sık sık gelen ve ülkenin durumundan haberdar Batılılar tarafından yalanlanıyor. Bunları ülkedeki siyasi eğitim kamplarının ya da cezaevlerinin varlığını inkâr etmek için söylemiyorum ama ülkeye karşı dört bir yandan yürütülen karalama kampanyasının Kore halkının sorunlarına bir çare olmadığı da aşikâr.

İlgili haberin tamamı:

http://www.diken.com.tr/dunya/kuzey-koreyi-hic-boyle-bilmezdik/