Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Kasım ayından beri süren hükümet aleyhine protestolarda iki kişi silahla yaralanma sonucu öldü.

Bugün erken saatlerde Hrushevskyy caddesi civarında daralmış, Bağımsızlık Meydanı’nda bulunan gruba yönelik, polisin göstericilerin kurduğu barikatları dağıtması sırasında iki göstericinin vurulduğu haberi, görevlilerce doğrulandı. Başsavcının açıklamalarına göre cesetler, olayın olduğu yere yakın olan Milli Kütüphane önünde bulundu.

KESKİN NİŞANCI İDDİASI

Göstericilerin iddialarına göre vurulan iki kişiden biri, keskin nişancı tarafından öldürüldü.

Bir diğer rapor edilen ölüm ise Dynamo Futbol Stadı’nda tribünden düşen bir eylemcinin ağır yaralanmasının ardından öldüğü haberi.

Başbakan Mykola Azarov ölümlerle alakalı olarak polislerin sorumlu tutulmasını, gerekli mühimmata sahip olmadıkları gerekçesiyle yalanladı.

Hükümete karşı protestoları engelleyen yeni yasayla birlikte 20 Ocak’ta şiddetlenen olaylarda, bugüne kadar sağlık kurumlarınca bildirilen verilere göre 122 gösterici yaralandı, 55’i hastaneye kaldırıldı.

UKRAYNA KASIM'DAN BERİ SOKAKTA

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Kasım ayından itibaren Başkan Yanukovych’ in Avrupa Birliği ile ticaret anlaşmasını imzalamayı reddedip, Rusya ile yakın ilişkiler sergilemesiyle patlak veren protestolar, geçtiğimiz hafta hükümetin parlamentodan geçirdiği hükümet karşıtı eylemleri kısıtlayan yeni kanunla birlikte daha da artmıştı.

Protestocular ile polis arasında artan şiddet olayları ve hükümete karşı eylemleri sınırlayan kanun, hükümet ile muhalefet arasında da bir kriz yaratmış ve muhalif liderler Başkan Yanukovych’i ve kabineyi polis devlete zemin hazırlamakla suçlamıştı.

Kiev’deki krizin daha da derinleşmemesi ve yayılmaması için Pazartesi sabahı Başkan’ın kabine temsilcileri ve muhalefet liderleriyle görüşmesi de protestoları durduramamıştı.

* Bianet'te yer alan bu haberi Irmak Kurtulmuş; BBC International, Guardian, NewYork Times, RT, Al Jazeera'dan derledi.