LEFKOŞA- Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) üyeleri, "askersiz Lefkoşa, askersiz Kıbrıs" talebiyle Yiğitler Burcu'ndaki ateşkes hattına yürüdü.

 

Ledra Palace'da toplanan YKP üyeleri, Yiğitler Burcu'ndaki ateşkes hattına yürürken, Lefkoşa'nın gündeyinde bulunan Eleftheria Meydanı'nda toplanan bir başka grup da Baf Kapısı yakınındaki ateşkes hattına yürüdü.

 

Baf Kapısı yakınında ve Yiğitler Burcu üstünde toplanan eylemciler, bir süre karşılıklı olarak anti-militarist ve Kıbrıs'ta barış talep eden sloganlar attı.

 

Ardından YKP Yürütme Kurulu Sekreteri Murat Kanatlı bir açıklama yaptı. Kanatlı, "Çözüme giden süreçte: askersiz Lefkoşa" kampanyasını Şubat 2006'da başlattıklarını hatırlattı. Bugün 7. eylemi gerçekleştirdiklerini söyleyen Kanatlı, "Bizden bağımsız ama koordineli, Lefkoşa'nın güneyinde benzer bir etkinlik düzenleniyor ve paralel olarak, karşılıklı, bizi ayıran yıkılası duvara, ateşkes hattına karşı yürüyoruz. Dileğimiz, umudumuz, bizi ayıran yıkılası duvarlara, tel örgülere karşı daha yığınsal mücadelelerin gelişmesidir, bu yönde de çabalarımız devam edecek" dedi.

 

Lefkoşa'nın askersizleştirilmesinin, tüm adanın askersizleştirilmesine giden yolda önemli bir adım olacağını söyleyen Kanatlı, bunun da adanın birleştirilmesine giden süreci başlatacağını belirtti. Kanatlı, "Lefkoşa'nın askersizleştirilmesi ara bölgede kalan yüzlerce evin, işyerinin yeninden yaşam bulmasının fırsatını yaratacaktır. Bu bölge ortak çalışma alanlarına dönüştürülerek, Kıbrıs'ı ayıran hat, Kıbrıs'ı birleştiren mekânlara dönüştürülebilir" dedi.

 

Adadaki tatbikat ve askeri törenlerin de iptal edilmesini isteyen Kanatlı, "Sözümüz var gelecek kuşaklara, kararlıyız bizi ayıran bu ve tüm duvarları yıkacağız, onlara sınırsız, silahsız, askersiz, garantörsüz bir Kıbrıs bırakacağız" diye konuştu. (ETHA)

Açıklamanın tamamı ve ayrıntılar burada >>>