Suriye'nin Keseb kasabasındaki Ermeni evlerinin ve mallarının, Türkiye destekli cihadçılar tarafından yağmalandığı belirtiliyor. 2 bin Ermeni, şu anda Lazkiye merkeze yerleşmiş durumda.

Armenian Weekly'nin haberine göre, Ermeni Devrimci Federasyonu (ARF), Keseb'den kaçan Ermenilerin evlerinin, dükkanlarının ve kiliselerinin cihadçılar tarafından yağmalandığını söyledi.

Sol.org’da yer alan habere göre, Lazkiye merkeze kaçan ve daha sonra Kesab'daki akrabalarını ve komşularını telefonla arayan Ermeniler, bu evlerin Türkiye destekli El Kaide'ciler tarafından ele geçirildiğini fark etti. Minas Sogomonyan ve Josef Kilagbiyan ise kendi evlerini telefonla aradılar. Telefonu açan cihadçılar, "Sizin yemeklerinizi yiyoruz" cevabını verdiler.

Türkiye destekli İslami Cephe ve El Nusra’nın birlikte düzenlediği Keseb saldırısına Cihadcı gruplar “Enfal” adını vermişti. Enfal, savaş ganimeti anlamına geliyor.

TÜRKÇE KONUŞUYORLAR

Ani Boymuşakyan ise, Ermeni Evanjelik Kilisesi'nin Kesab'daki ofisini arayınca, karşısına cihadcılar çıktı. Telefondaki cihadcı, ofisi yeni ele geçirdiklerini ve canları neyi isterse onu yapacaklarını söyledi. Bir başka Kesebli Paren Hovsepyan ise, evini aradığı zaman karşısındaki cihadcının kendisine Türkçe olarak mobilyalarının çok güzel olduğunu söylediğini aktardı.

Kesab'ı hastalığı sebebiyle terk edemeyen Dikranuhi Mancikyan isimli yaşlı bir kadın ise, evine silahlı çeteler tarafından zorla girildiğini, fiziki ve sözlü saldırıya uğradığını, kendisinden altın ve başka değerli şeyler istendiğini söyledi. Yaşlı kadın değerli eşyası olmadığını söyledikten sonra ise, çetenin kadının dairesini aradığını ve bulabildiği her şeyi götürdüğünü söyledi. Mancikyan, bunları bir telefon görüşmesinde anlattı.

ÖLÜM TEHDİDİ

Steve Şehukyan isimli bir başka Ermeni ise, motosikletiyle Keseb'den kaçarken, kasabanın yakınındaki Düzağaç (El Şacara) civarında, sakallı ve Arapça konuşmayan birisi tarafından durduruldu. Kendisini durduran kişiye Ermeni olduğunu söyleyen Şehukyan, bu kişinin bıçak çıkartarak kendisinin boğazını kesmekle tehdit ettiğini kaydetti.

21 Mart'ta başlayan Türkiye destekli El Kaide saldırısından bu yana, 670 Ermeni ailenin tahliye edilerek Basit ve Lazkiye'ye gittiği, 10 ila 15 ailenin ise yaşlı veya ayrılmak istemedikleri için Keseb'de kaldıkları belirtiliyor. Ermeni kilisesi ve Kızılhaç kaynakları, Lazkiye merkeze göçen Ermenilerin 2 bin civarında olduğunu söylüyorlar.

OBAMA’YA ‘TÜRKİYE’Yİ UYAR’ MEKTUBU

Suriye’nin yoğun çatışmaların yaşandığı Keseb kasabasının nüfusunun büyük çoğunluğunu Ermeniler oluşturuyor.

ABD’deki Ermenilerin en güçlü teşkilatı Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi’nin (ANCA) Başkanı Ken Hachikian, ABD Başkanı Obama’ya bir mektup göndererek, radikal İslamcıların, Ermeni nüfusunu şiddet kullanarak göçe zorladığını, bunda Türkiye’nin de payı olduğunu ifade ederek “Ankara’yı uyarın” mesajı verdi.

“Panarmenian” sitesinin haberine göre, mektupta şu ifadeler yer aldı: “Keseb’deki gelişmeleri kaygıyla izliyoruz. Radikal İslamcılar, Keseb’e Türkiye üzerinden giriş-çıkış yapıyorlar. Amerikalı Ermeniler olarak ABD yönetiminden ‘Türkiye’nin Suriye sınırlarını radikal İslamcılara karşı ciddi şekilde koruması ve bu gruplara karşı görmezden gelinmesi tutumunu değiştirmesi’ için Ankara’ya baskı yapmasını talep ediyoruz.”