ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, German Marshal Fund tarafından Brüksel’de düzenlenen ‘Transatlantik İlişkilerin Geleceği’ başlıklı toplantıda konuştu.

Sputnik'te yer alan habere göre; Suriye krizinin çözümünde Rusya ile ikili temaslarını donduran ABD’nin ‘Suriye halkını terk etmediğini’ ifade eden Kerry, şunları söyledi: “Suriye halkından vazgeçmedik, barışı aramayı terk etmedik, çok taraflı alanı terk etmedik, bu savaşı bitirmenin bir yolunu bulma çabalarını sürdüreceğiz.”

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı “askeri başarı aramak diplomasiyi reddetmek” ile de suçlayan Kerry, Rusya hakkında da “Esad’ın kendi halkına karşı klorin gazı ve varil bombası kullanmasını göz ardı ettiğini” söyledi.

NATO, NE RUSYA NE DE BİR BAŞKA ULUSU ZAYIFLATMA ARAYIŞINDA’

Öte yandan NATO’nun bir savunma ittifakı olduğunu iddia eden Kerry, Rusya halkına 'müsterih olun' çağrısı yaptı.

“Rusya halkı, bazen liderlerinin söylediklerine rağmen, NATO’nun, ne kendi uluslarını ne de diğer ulusları zayıflatmak ya da çevrelemek arayışında olduğunu bilmeli” diyen Kerry, 'İttifak'ın Moskova ile ortak sorunlarda işbirliği yapmak istediğini de kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, dün yaptığı açıklamada, “ABD, Rusya’yla ateşkes anlaşmasının sürdürülmesi için kurulan ikili kanallardaki katılımını askıya alıyor” demişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, ABD’nin Suriye konusunda Rusya’yla yürütülen ikili ilişkileri askıya alma kararını üzüntüyle karşıladığını açıklamıştı.