Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Irak merkezi yönetimi arasında 25 Eylül’de gerçekleştirilen bağımsızlık referandumunun ardından başlayan gerilim askeri operasyonlara neden oldu.

Tartışmalı bölgeler arasında yer alan Kerkük, dün Irak’ın kontrolüne geçerken peşmerge Şengal, Mahmur, Hanekin ve Germiyan’dan çekildi.

Reuters, peşmergenin Irak-İran sınırındaki Hanekin ve Süleymaniye’ye bağlı Germiyan de çekildiğini duyurdu.

Hanekin, Kerkük gibi, Erbilile Bağdat arasındaki tartışmalı bölgelerden biri. Hanekin’de de, anayasanın 140’ıncı maddesi uyarınca 2007 yılı son bulmadan referandum düzenlenmesi ve bölgenin Erbil’e mi, Bağdat’a mı bağlanacağına bu yolla karar verilmesi öngörülüyordu.

Ancak bu referandum Bağdat tarafından ertelenirken, peşmerge IŞİD’in çıkarılması sonra Hanekin’i kontrol altına almıştı.

Gece saatlerinde Mahmur ve Şengal’deki mevzilerini Heşdi Şabi’ye bırakan KDP’li peşmerge güçlerinin, Germiyan’dan da çekildiği öğrenildi.

KDP’li peşmergelerin Süleymaniye’ye bağlı Germiyan bölgesindeki mevzilerini çatışmadan Haşdi Şabi’ye teslim ederek geri çekildiği belirtildi.

Süleymaniye’ye 185 kilomtere mesafede bulunan ve yaklaşık nüfusu olan 1 milyon olan Germiyan, Kürdistan Bölgesi’nin en büyük bölgelerinden biri. Bölge ayrıca, İran ve Irak’a da sınırı bulunuyor.