Bir yıldan fazla süredir IŞİD'e karşı mücadele eden, ancak KDP'nin "anti demokratik" olmakla suçladığı Rojava'daki YPG'ye karşı Kerkük Valisi Najmeldin Karim'den "özeleştiri" gibi bir değerlendirme geldi. Karim, "Bir milyonluk Irak ordusunun bile birkaç saat dayanamadığı IŞİD'e karşı bir yıldır mücadele eden PYD/YPG'yi anlamadık, hata ettik" dedi.

Musul ve Tikrit gibi Irak'ın önemli şehirlerinde denetimi ele geçiren IŞİD tehdidi, herkes açısından gittikçe büyümeye başladı. Türkiye'nin destek verdiğinin iddia edildiği IŞİD'in artan tehdidi aynı zamanda Rojava'da nasıl bir direniş sergilendiğini de daha görünür hale getirdi. Uyguladığı insanlık dışı yöntemlerle bölgede vahşet politikası yürüten ve bunun üzerinden bölgede gittikçe yayılan IŞİD'e karşı YPG güçleri, Rojava'da bir yıldan fazla bir zamandır muazzam bir direniş sergiliyor. Şimdi Irak'ta bir bir önemli kentleri düşüren IŞİD'e karşı sergilediği başarılı direnişle YPG birçok mevzi kazanmış, başta Serêkaniyê, Tıl Koçer olmak üzere Suriye'deki birçok kent ele geçirilmişti.

IŞİD tehdidinin Irak'ta yayılmasıyla beraber, bu konuya ilişkin özeleştiri gibi bir değerlendirme Kerkük Valisi Najmeldin Karim'den geldi.

KDP ve YNK ittifakı sonucu Kerkük'e vali olan Karim, Milliyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş'a verdiği kısa röportajında, YPG'yi anlamadıklarını ve YPG'yi desteklemeleri gerektiğinin altını çizdi. Karim Kerkük'ün güvende olduğunu savunurken Aydıntaşbaş'ın "PYD (YPG) Suriye'de neredeyse bir yıldır IŞİD'le mücadele ediyor ve hem Ankara hem de Erbil bu mücadelede PYD'den yana tutum almadı. Şimdi bakınca..." şeklindeki sorusunu, "Hata ettik. Ama yanlış politikayı değiştirmek için çok geç değil. 1 milyonluk Irak ordusunun birkaç saat dayanamadığı IŞİD'le bir yıldır savaşıyorlar. Terörle mücadele edene yardım etmemiz lazımdı" şeklinde konuştu.

Karim'in bu değerlendirmesine paralel olarak yaklaşık bir yıldır insani yardımlara dahi açılmayan Simelkan Sınır Kapısı Musul'un IŞİD tarafından işgal edildiği gün Hewlêr yönetimi tarafından açılması da "Atılan adım KDP'nin Rojava'ya yönelik yalnış yaklaşımından dönmesinin işareti" olarak değerlendirildi. (Evrensel)