Kerkük’te Kürdistan Yurtseverler Birliği (KBY), Goran (Değişim) ve Kürdistan İslam Topluluğu (Komel) dışında toplanan 9 siyasi partinin temsilcileri,  Kürdistan halkından 25 Eylül’de sandıklara giderek Irak’tan ayrılmak için ‘Evet’  oyu kullanmalarını istedi.

Partiler, referandumun gerçekleşmesi için Kerkük yönetimini desteklediklerini kaydederek, işleyen sürecin güvenliğini sağlayan asayiş güçlerine teşekkür etti.

9 PARTİDEN REFERANDUMA DESTEK

Açıklamayı yapan Kerkük’teki siyasi partiler şöyle: Kürdistan Komünist Partisi (Şui),Kürdistan Emekçiler Partisi (Zehmetkeşan), Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu), Kürdistan İslami hareketi (Bizûtnewe), Kürdistan Demokratik Halk Hareketi, Kürdistan İşçi ve Emekçiler Partisi, Kürdistan Demokrat Sosyalist Partisi (KDSP), Kürdistan Demokrat Partisi (KDP).

KERKÜK VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, Kerkük’te bağımsızlık referandumu için tüm hazırlıkların tamamlandığını belirterek, “Tüm hazırlıklar tamam. Kerkük halkı huzur içinde sandıklara gidip oy kullanabilir” dedi.

Rûdaw’a konuşan Vali Kerim, Referandum Yükse Konseyi ile görüştüğünü ve referanduma yönelik tüm hazırlıkların tamamlandığını söyledi.

Kerkük’ün her zamankinden daha güvenliği olduğunu ifade eden Vali Kerim, “Kerkük ve Kürdistan halkı için tarihi bir gün. Bu, bir parti veya bir şahsın kararı değil, Kürdistan halkının kararıdır. Bazılar Kerkük halkını korkutmak istiyor ancak Kerkük her yerden ve her zamankinden daha güvenli. Herhangi bir güvenlik endişesi yoktur” dedi.

Kerkük’ün tüm bileşenlerine, hiçbir ayrım gözetmeksizin sandık başına gidip oy kullanma çağrısında bulunan Vali Kerim, “Bu, tüm grup ve siyasi partilerin ortak kararıdır. Herkes huzur içinde sandık başına gidip oyunu kullanabilir” ifadelerini kullandı.

YNK'DEN ASKERİ GÜÇ TAKVİYESİ

ANF’nin haberine göre, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) 25 Eylül'de yapılması planlanan referandum öncesi kentin güvenliğini sağlamak amacıyla Süleymaniye'den Kerkük'e askeri güç takviyesinde bulundu.

Sevkıyatın fotoğraf ve görüntüleri YNK'ye yakın sosyal medya hesapları üzerinden paylaşıldı.

YNK Kerkük Yönetimi ise yaptığı yazılı açıklamada söz konusu gücün "Hawîce operasyonu kapsamında kente geldiğini" belirtti.

(Kaynak: Rudaw- ANF)