Kaddafi'nin Venezuela'ya kaçtığı iddia edilmişti.

Yaklaşık 42 yıllık iktidarına karşı başlayan isyan sonrası ilk kez Libya Devlet Televizyonu'nda görülen Kaddafi, başkent Trablus'ta olduğunu söyledi.

Kaddafi, "Memnunum. Çünkü bu akşam Yeşil Meydan'da gençlerin önünde konuşuyordum. Fakat yağmur yağdı. Allah'a şükür bereket yağıyor. Bazıları için şuna açıklık getirmek istiyorum: Ben Trablus'tayım. Venezuela'da değil. Bu kanallara inanmayın. Onlar köpek. Hoşçakalın" dedi.

Konuşma, yaklaşık 20 saniye sürdü.

Muammer Kaddafi, 60'lı yıllardan kalma görülen küçük bir İtalyan otomobilinin koltuğunda elinde beyaz bir şemsiyeyle görüldü.

Libya'nın başkenti Trablus'ta iki gündür yağmur yağıyor.

Kaddafi, başkentte olduğunu kanıtlamak için böylesi bir yol seçmişe benziyor.

Libya Cumhurbaşkanı'nın açıklaması, Devlet Televizyonu'nda yerel saatle sabaha karşı ikide yayımlandı.

Muammer Kaddafi'nin konuşmasını BBC'ye yorumlayan, İngiltere'nin eski başbakanlarından Lord Owen, Libya liderinin akli dengesinin bozuk olduğunu söyledi.

Lord Owen, Libya'daki gelişmelerin dünya barışı için doğrudan tehdit oluşturduğunu belirtti, gelişmelerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü bir oturumunda tartışılması gerektiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler Gwnel Sekreteri Ban-Ki Moon, daha önce Libya Cumhurbaşkanı Muammer Kaddafi'yi telefonla aradığını, ülkede şiddet olaylarının artmasından duyduğu kaygıyı kendisine ilettiğini söylemişti.

Libya yönetimi, güvenlik güçlerinin ülkeyi, 'çoğu yanlış yönlendirilmiş gençlerden oluşan terörist çeteler' olarak nitelendirilen hükümet karşıtı güçlerden temizleyeceğini belirtiyor.

Libyalı diplomatlardan Kaddafi'ye kınama

Öte yandan Birleşmiş Milletler'deki Libyalı diplomatlar ise hükümetlerinin göstericilere karşı güç kullanmasının önlenmesi için uluslararası toplumun müdahalede bulunmasını istedi.

Libya'nın Birleşmiş Milletler'deki Daimi Temsilci Yardımcısı İbrahim Ömer El Dabaşi yetkililerin 'soykırım' yaptığını belirtip, Libyalıların bundan korunması gerektiğini söyledi.

Albay Kaddafi'nin iktidarda son günlerini yaşadığını savunan El Dabaşi, Kaddafi'nin yargılanması gerektiğini belirtti.

Libya'nın Washington Büyükelçisi Ali Aujali de hükümetini daha fazla temsil edemeyeceğini açıkladı.

Ali Aujali, masum insanlara karşı güç kullanılmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Libya'nın başka ülkelerdeki diplomatlarının da istifa ettiklerine yönelik haberler geliyor.

İki Libya savaş uçağının da Malta'ya indiği, ikisi de albay olan pilotların siyasi sığınma talebinde bulundukları bildiriliyor.

Petrol 108 dolara çıktı

Bu arada Libya'daki gelişmeler, petrol fiyatlarının son üç yılın en yüksek düzeyine çıkmasına neden oldu.

Ham petrolün varil fiyası 108 dolara yükseldi.

Libya'daki gelişmeler sonrası İtalya Borsası'nda keskin düşüşler görüldü.

İtalya, şirketleri en fazla Libya tahviline sahip ülke.

Libya'nın, hisseleri olduğu İtalyan şirketleri arasında ise Juventus futbol kulübü de bulunuyor.

Ayrıca Libya'da önemli yatırımları bulunan diğer bazı Avrupa şirketlerinin hisseleri de son gelişmeler sonrası değer kaybetmiş durumda.

BBC