İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimi, 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu yapmak için sağlık ocaklarını seçim yeri olarak kullanmayı planlıyor.

Bağımsızlık referandumuyla ilgili soruşturmayı yürüten Katalonya Adalet Yüksek Mahkemesi (TSJC) ve savcılık, jandarma, polis ve Katalonya yerel polisine (Mossos d'Esquadra) 1 Ekim'de Katalonya'daki okul ve belediyelere ait yerler dahil tüm kamu binalarının kapatılması talimatını verdi.

Katalonya özerk yönetiminin 1 Ekim'de referandum yapma girişimlerini engellemek için yeni önlemler alan savcılık, ülkedeki seçimlerde kullanılan, İspanyol devletine ait seçim sandıklarının referandumda kullanılmaması için sandıkların bulunduğu depoya polis gönderdi.

Sputnik'te yer alan habere göre, alınan yeni önlemler kapsamında Katalonya Ulusal Asamblesi (ANC) ve Omnium Cultural bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütlerinin referandumla bağlantılı internet siteleri kapatıldı.

'TALİMATLAR, İSTENMEYEN SONUÇLAR DOĞURABİLİR'

Referanduma karşı düzenlenen operasyonlara doğrudan destek vermekten kaçınan Katalonya yerel polisi ise okulların kapatılmasının 'kamu düzenini riske sokabileceği' uyarısında bulundu.

İspanyol basınında yer alan haberlere göre, Katalonya yerel polisi savcılığa "Verilen talimatları yerine getireceğiz ancak ölçülü davranacağız çünkü bu talimatları uygulamak istenmeyen sonuçlar doğurabilir" yanıtını verdi.

'TARİHİ BİR HATANIN YAŞANACAĞI PAZAR GÜNÜNE DOĞRU GİDİYORUZ'

Aşırı sol görüşlü Podemos Partisi lideri Pablo Iglesias da mecliste gazetecilere yaptığı açıklamada Katalonya'da yaşananlardan İspanya hükümetini sorumlu tuttu.

Iglesias, "İspanya ve Katalonya'ya çok pahalıya mal olacak tarihi bir hatanın yaşanacağı pazar gününe doğru gidiyoruz. Hükümet çözümü plastik mermi, cop ve tazyikli suda buluyor gibi gözüküyor. İstenmeyen bir 1 Ekim olacağına ilişkin çok ciddi endişelerim var" dedi.

SAĞLIK PERSONELİNE 4 SAAT İZİN

Katalonya özerk yönetimi, seçim yeri olarak sağlık ocaklarını kullanma planını devreye soktu.

CAP olarak adlandırılan ve Katalonya genelinde 80 kadar olan sağlık ocaklarında referandumu yapmak isteyen Katalonya özerk hükümeti, bu şekilde sağlık personelinin de oy kullanabileceğini açıkladı.

Katalonya özerk yönetimi Sağlık Bakanı Antoni Comin, yasal herhangi bir sorunla karşılaşmamaları için sağlık ocaklarındaki yöneticilerin tüm yetkilerini kendi üzerine aldığını duyurarak, referandumda oy kullanmaları için sağlık personeline 1 Ekim'de 4 saat izin verileceğini bildirdi.

PUİGDEMONT, OY KAĞITLARININ BASILDIĞI GÖRÜNTÜYÜ PAYLAŞTI

Katalonya özerk yönetim Başkanı Carles Puigdemont, referandumun yapılacağına dair Katalan halkını ikna etme çalışmalarını sosyal medya üzerinden yayımladığı mesajlarla sürdürüyor.