İspanya’nın Katalonya özerk bölgesinin bağımsızlığını savunan Katalan partiler, yerel seçimlerde birlikte hareket etme kararı aldı.

AFP'ye konuşan kaynaklar, özerk Katalonya bölgesinin lideri Artur Mas'ın başkanı olduğu Katalonya Demokratik Uyum Partisi (CDC) ile Cumhuriyetçi Sol Parti'nin (ERC) bir pakt oluşturduğunu ve 27 Eylül'deki yerel seçimlere birlikte gireceklerini açıkladı.

Bir parti yetkilisi de yerel seçimlerin bir tür bağımsızlık referandumu görevi göreceğini ve seçim kampanyalarında da bunun öne çıkacağını söyledi.

'HEDEF 18 AY İÇİNDE BAĞIMSIZLIK'

Anlaşmaya varan partilerin yerel seçimlerde oyların çoğunluğunu alması halinde Mas liderliğinde bir koalisyon hükümeti oluşturacağı ve yeni hükümetin hedefinin 'Katalonya'ya 18 ay içinde bağımsızlık getirmek olacağı' belirtildi.

KATALANLARIN YÜZDE 80'İ 'BAĞIMSIZLIK' DEMİŞTİ

CDC lideri Mas, Katalonya'da daha önce de bağımsızlık referandumu düzenlemek istemiş, ancak karar İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından askıya alınmıştı. Bunun yerine bölgede geçen kasımda düzenlenen gayriresmi bağımsızlık oylamasında da Katalanların yüzde 80'den fazlasının bağımsızlıktan yana oy kullandığını açıklanmıştı. (Sputniknews)