Katalonya Başkanı Artur Mas, bu bölgenin bağımsızlığı üzerine 9 Kasım 2014'te referanduma gidileceğini açıkladı. İspanya hükümeti, referandum projesini engelleme kararı aldı.

Bir basın toplantısı düzenleyen İspanya'nın geniş özerkliğe sahip bölgesi Katalonya'nın başkanı Artur Mas, "Katalonya'nın bir devlet olmasını istiyor musunuz? Evet mi Hayır mı?' birinci soru olacak.  Eğer yanıt 'evet' ise, ikinci soru 'Bu devletin bağımsız olmasını istiyor musunuz? olacak" dedi. İspanya hükümeti bu açıklamaya anında tepki göstererek, referandumun olmayacağını açıkladı.

Katalonya bölgesinde bağımsızlık sesleri özellikle son bir yıldır daha yüksek çıkıyor. Ulusalcı başkanı Artur Mas, bağımsızlıkçı sol dahil bölgesel parlamento bileşenlerinin çoğunluğunun oyu ile referandum üzerine anlaşma sağlandığını söyledi.

Mas'a göre 9 Kasım tarihi, İspanyol devletine ve devlet kurumlarına Katalan makamları nezdinde yasal çerçeve içerisinde yapılacak istişarelerin alması gereken biçim konusunda zaman tanıyacak.

Mas, önümüzdeki haftadan itibaren Katalonya parlamentosunda istişarelerin örgütlenmesine başlayacaklarını söyledi.

Muhafazakar Mariano Rajoh hükümetinin Eylül 2012'de Katalonya bölgesine daha fazla mali özerklik öngören "vergi anlaşması"nı reddetmesi nedeniyle açık bir gerilim yaşanıyor.  7,5 milyon nüfuslu Katalonya bölgesi ülke zenginliğinin beşte birini temsil ediyor.

Rajoy hükümetinin reddi ardından AB'nin de endişeli bakışları altında bölgede bağımsızlık yanlıları ve karşıtları giderek radikalleşiyor. Kasım 2012'deki seçimlerde bağımsızlıkçı sol ERC'nin parlamentoda ikinci güç haline gelmesi ardından referandumun örgütlendirilmesi çalışmaları da hız kazandı.

İspanya’nın 17 özerk bölgesinden biri olan Katalonya’da bağımsızlık talebi İspanya Anayasa Mahkemesi’nin 2010 yılının Haziran ayında “İspanya’da bir ulus var, Katalonlar ulus değil” kararı vermesinden sonra alevlenmişti. Bağımsızlık yanlıları son iki yıl içinde çok sayıda büyük gösteri de organize etti.  2012'de yıl Katalonların Ulusal Günü 11 Eylül’de  Katalonya’nın bağımsızlığı talebiyle 1,5 milyon kişinin katıldığı  “Katalonya İspanya değil” parolasıyla bir yürüyüş düzenlenmişti. Bu yıl ise bölgenin güney ve kuzeyini birbirine bağlayan dev bir insan zinciri oluşturuldu.

Buna karşı İspanya'da iktidardaki sağcı Halk Partisi'nin desteği ile 12 Ekim'de Katalonya'nın başkenti Barselona'da onbinlerce kişinin katıldığı bir gösteri yapıldı. 100 metrelik bir pankart ile ülkenin bütünlüğü yönünde mesaj verildi.

Merkezi hükümet bağımsızlık referandumunun önüne geçmek için daha önce de defalarca bütün yasal yolları kullanacağını açıklamıştı.

Adalet Bakanı Alberto Ruiz Gallardon  bugün Madrid'de yaptığı açıklamada "Oylama olmayacak. Olmayacak çünkü anayasamız hiçbir özerk topluluğa ulusal egemenliğe dokunan sorunlarla ilgili bir oylama veya referandum izni vermiyor" dedi.

Katalonya'da düşünce araştırma merkezi tarafından yapılan son ankete göre halkın yüzde 48,5'i bağımsızlık lehine görüş belirtirken, yüzde 18,6'sı mevcut bölgesel özerklik sistemini tercih ettiğini söyledi.

İspanya'nın kuzey doğusunda bulunan bu zengin bölge uzun yıllar ülkenin ekonomi motoru oldu. Bugün en ağır borç krizi altında eziliyor.  Haziran sonunda 52,6 milyon euroya çıkan bu borç bölgenin gayrı safi milli hasılasının yüzde 26,6'sına denk geliyor. Öyle ki Ocak ayında, Katalonya Madrid'deki yardım fonundan 9 milyar euro ek para istedi. (ANF)