Ermenistan ve Azerbaycan arasında yıllardır tartışma konusu olan Karabağ'da gerilim tırmandı.

Cephe hattında havan topu ve tankların kullanıldığına dair açıklamalar gelirken, iki tarafta da kayıplar olduğu belirtiliyor.

Hem Ermenistan hem de Azerbaycan savunma bakanlıkları, gerilimi tırmandıranın karşı taraf olduğuna dair suçlamalarda bulundu.

Ermenistan Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında, Azerbaycan güçlerinin tank, havan topu ve savaş uçaklarıyla dün gece bir saldırı başlattığı, bunun üzerine de Ermenistan'ın karşı saldırı başlattığı söylendi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan sonradan gelen bir açıklamada ise, Azerbaycan’ın çatışmalar sırasında 12 askerini, bir helikopterini ve bir tankını kaybettiği kaydedildi.

ERMENİSTAN: 18 ASKERİMİZ ÖLDÜ, 35 DE YARALI VAR

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da 18 Ermenistan askerinin öldüğünü, 35'inin de yaralandığını ileri sürdü. Milli Güvenlik Kurulu toplantısı düzenleyen Sarkisyan, "Olayların neye dönüşeceği henüz belli değil" dedi. Sarkisyan, kuzeyde ve güneyde gerginlikler olduğunu, durumun kontrol altına alınmaya çalışıldığını belirtti.

Sınır hattında çıkan çatışmaya ilişkin Azerbaycan tarafının basın ve medya yoluyla dezenformasyon yaymaya çalıştığını kaydeden Ermenistan Savunma Bakanlığı Basın Sekreteri Artsrun Hovhannisyan, Bakü yönetiminin iç siyasette prim kaybetmemek için çatışmadaki kayıplarını böylelikle meşru göstermeye çalıştığını ifade etti.

'PUTİN, ŞİDDETİN YENİLENMESİ NEDENİYLE DERİN BİR KAYGI DUYUYOR'

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Ermenistan ve Azerbaycan’a itidal çağrısında bulunup, her iki taraftan da ‘bir an önce’ ateşkese gitmelerinin istedi. Putin’in mesajını ileten Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus liderin şiddet olaylarının yenilenmesi nedeniyle ‘derin bir kaygı’ duyduğunu da aktardı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Azerbaycanlı mevkidaşı Elmar Memmedyarov ve Ermenistanlı mevkidaşı Eduard Nalbandyan ile telefon görüşmesi yaptı. Lavrov, mevkidaşlarına, çatışmaların sona erdirilmesi için duruma müdahil olmaları çağrısında bulundu.

AB: DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de yaptığı yazılı açıklamada, Karabağ’daki tırmanan şiddet olayları karşısında ‘derin bir endişe’ duyduğunu söyledi. Her iki tarafa da derhal ateşkese gitme çağrısı yapan Mogherini, iki ülkeden de gerilimi tırmandırabilecek eylem ve açıklamalardan uzak durmalarını istedi.

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ: ERMENİSTAN'I ATEŞKESE UYMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise 'Azerbaycan'a yönelik olarak başlatılan topçu ateşleri ve sivil halkı da etkileyen saldırıların kınandığı' belirtilerek "Ermenistan'ı ateşkese uymaya ve çatışmalara bir an önce son vermeye davet ediyoruz" denildi.

AGİT: GÜÇ KULLANIMINI KINIYORUZ

Bunların yanı sıra Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu Dönem Başkanları, taraflara, 'silahları durdurmaları ve cephede durumu istikrarlı hale getirecek bütün gerekli önlemleri almaları' çağrısında bulundu.

(Kaynak: Sputnik)