Mısır'ın başkenti Kahire'de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlıları ile karşıtları arasında çıkan çatışmalarda 3 kişinin öldüğü, 211 kişinin ise yaralandığı bildirildi. Cumhurbaşkanının 4 danışmanı ise art arda istifasını açıkladı.

Görgü tanıkları, Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresinde akşam saatlerinde Mursi yanlıları ile karşıtları arasında şiddetli çatışmalar çıktığını, tarafların birbirlerine molotofkokteyli ve taşlarla saldırdığını, çatışmalar sırasında 3 kişinin öldüğünü belirtti.

Kahire'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresi, Mursi'nin anayasa taslağını 15 Aralık'ta referanduma sunma kararını protesto eden gruplarla Mursi yanlısı grupların gösterilerine sahne oluyor.

BİNALAR ATEŞE VERİLDİ

Bu arada ülke genelindeki gösterilerinde, Müslüman Kardeşler Teşkilatı ve bu grubun siyasi oluşumu olan Hürriyet ve Adalet Partisi'ne (HAP) ait binalar da hedef alındı. Olaylarda, Nil Deltası'daki Zekazik kentinde bulunan Hürriyet ve Adalet Partisi merkezi, Mursi karşıtı protestocular tarafından ateşe verildi. Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) kurucusu Hasan el-Benna'nın da doğduğu yer olan İsmailiye'de ise Müslüman Kardeşler'e ait merkezin ateşe verildiği bildirildi.

MURSİ'NİN 4 DANIŞMANI İSTİFA ETTİ

Bu arada Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin son anayasal düzenlemeleri ve yeni anayasa taslağını referanduma sunma kararına yönelik protestolar devam ederken, Cumhurbaşkanı'nın 4 danışmanı ard arda istifasını açıkladı.

Mursi'nin danışmanlarından Seyf Abdulfettah, Eymen es-Sayyad, İsmet Seyfuddevle ve Amr Leysi, Cumhurbaşkanlığı Danışma Heyeti'nden istifa etti.

Mursi'nin Siyasi Danışmanı Abdulfettah, bir televizyon kanalının canlı yayınında, Kahire'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde meydana gelen çatışmalara işaret ederek, "Cumhurbaşkanlığı Danışma Heyeti'nden istifa ettiğimi ilan ediyorum. Çünkü devrimi koruyan bu gençlerin ölmesini kabul edemiyorum" dedi.

TANKLAR GELDİ

Mısır'da çatışmaların ardından ordu Kahire'deki cumhurbaşkanlığı sarayı önüne bir tank birliği yerleştirdi.

Reuters haber ajansı, görgü tanıklarına dayandırdığı haberinde cumhurbaşkanlığı sarayı önünde en az üç tankın ve iki zırhlı personel taşıyıcının bulunduğunu belirtiyor.

Muhalefet, olayları iktidardaki Müslüman Kardeşler'in kışkırttığını savunuyor.

Hükümet protestolara rağmen, anayasa taslağının önceden planlandığı gibi 15 Aralık'ta referanduma sunulacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mahmud Mekki, diyaloğa açık olduklarını söyleyerek taslakta değişiklikler yapılabileceği mesajını verdi.

Anayasa taslağını protesto edenler düzenlemelerin kimseye danışılmadan aceleyle meclise getirildiğini, siyasi ve dini özgürlüklerle kadın haklarının güvence altına alınmadığını söylüyor.

Anayasa taslağı, Muhammed Mursi'nin yetkileri artırmasıyla başlayan öfke dalgasını daha da büyüttü.

Dört danışmanının Mursi'ye tepki olarak istifa ettiği açıklandı. Mursi'nin üç danışmanı da geçen hafta istifa etmişti.

'DEVRİM BUNUN İÇİN YAPILMADI'

Muhalefet sarayın önünde Salı gününden bu yana oturma eylemi yapıyor.

AFP ajansına göre, Mursi yanlısı grup, protestoculara "Halk meydanı temizlemek istiyor" , "Mursi'nin meşruiyeti var" diye bağırdı.

Kalabalık muhaliflerin çadırlarını sökmeye çalışırken molotof kokteyli ve taşların atıldığı ve silah sesleri duyulduğu belirtildi.

Muhalefet liderleri ortak bir açıklama yayımlayarak çatışmalardan Muhammed Mursi'yi sorumlu tuttu.

Açıklamada 30 yıl iktidarda kalan Hüsnü Mübarek'in geçen yıl devrilmesine atıf yapılarak 'Devrim bunun için yapılmadı. Özgürlük, demokrasi ve insanlık onuru için yapıldı" dendi.

Muhalefet liderleri, Mursi'nin yetkilerini artıran kararnamenin iptal edilmesi ve referandumun ertelenmesi koşuluyla görüşme masasına oturabileceklerini söyledi.