Libya’da isyanın yıldönümünü dolayısıyla kutlama haberleri konuşulurken Kaddafi yandaşlarından farklı bir ses geldi. Geçen yıl uluslararası müdahale ile devrilip öldürülen eski Libya lideri Muammer Kaddafi'nin destekçileri, ülke dışında örgütlendiklerini duyurdu.

 

Ancak açıklamanın sahipleri, güvenlik kaygıları doğrultusunda merkezleri ve liderleri konusunda bilgi vermeye yanaşmadılar.

 

BBC'ye ulaşan bilgilere göre, eski yönetimin üyesi olan yetkilileri de içerdiği söylenen hareket "radikal değişim" hedefliyor.

 

Eski rejimin yetkililerinden biri amaçlarının yeni bir iç savaş oluşmasını önlemek olduğunu söyledi.

 

Ancak bu kişi, hala ülkede bulunan akrabalarının durumunu tehlikeye atmama gerekçesiyle adının açıklanmasını istemedi.

 

BBC Orta Doğu editörü Jeremy Bowen, eski rejimin Libya'da destekçileri bulunduğunu ancak bu kesimin büyüklüğünün bilinmediğini kaydediyor.

 

Ülkeyi 42 yıl boyunca yöneten Kaddafi geçen yıl Ekim ayında öldürüldü, olası halefi olarak görülen oğlu Seyfülislam ise tutuklanmış durumda.

 

Geçen hafta Kaddafi'nin Nijer'e kaçmış olan oğlu Saadi ise çok yakında ülke içinde bir isyan başlayabileceğinden söz etti.

 

Bu açıklama Kaddafi rejimini deviren isyanın ilk yıldönümü dolayısıyla düzenlenen kutlamalara denk geldi.

 

Eski rejimin yetkilisi ise, BBC'ye "Yeşil Libya" olarak adlandırdığı eski rejimin yönetici kademesinin büyük bölümünün, Libya Ulusal Halk Hareketi olarak adlandırılan gruba destek verdiğini belirtti.

 

Çok sayıda internet sitesine bir açıklama gönderen örgüt, Libya'daki durumun 'her geçen gün kötüye gittiğini' savundu. Açıklamada, "uluslararası basın meydana gelen pek çok korkunç olaya karşı ilgisiz. Biz Libya'nın korkunç gerçeklerini anlayan tüm Libyalıları kucaklayacak kapsayıcı bir siyasi hareket olarak ülke dışında yapılanıyoruz" denildi.