Lübnan'da kaçırılan, eski Libya lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Hannibal Muammer Kaddafi'nin serbest bırakıldığı açıklandı.

Beyrut polisi Baalbek kentinde salıverilen Kaddafi'nin Beyrut'a getirildiğini duyurdu.

Görüntülerde, bu kişi, 1978'den beri kayıp olan, önde gelen Lübnanlı Şii dinadamı Musa es-Sadr'ın bulunması konusunda yardım istiyor.

20'nci yüzyılın en önemli Şii din adamlarından biri olarak kabul edilen Es-Sadr ve beraberindeki iki kişi Libya ziyaretleri sırasında kaybolmuştu.
Muammar Kaddafi olayla ilgisi olmadığını söyledi.

Ancak birçok kişi din hala Kaddafi'yi sorumlu tutuyor. Es Sadr'ın kaybolması iki ülke ilişkilerinde yıllar boyunca gerilime neden oldu.
40 yaşındaki Hannibal Kaddafi, ülkesinden kaçtıktan sonra annesi ve kız kardeşiyle Umman’a yerleşmişti.
Muammer Kaddafi; 2011’deki ayaklanmada öldürülmüştü.

İşadamı olan Hannibal Kaddafi, babasının iktidar döneminde gösterişli hayat tarzıyla tanınıyordu.

İSVİÇRE'YLE KRİZ


Hannibal Kaddafi ve karısı 2008'de İsviçre'nin Cenevre kentinde, iki hizmetçilerini dövdükleri gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Çift iki gün sonra sonra kefaletle serbest bırakılmış, hizmetçilere tazminat ödenmesinden sonra suçlamalar geri çekilmişti.

Ancak bu olay İsviçre ile Libya arasında büyük bir diplomatik krize neden oldu.

Libya İsviçre'ye petrol sevkiyatını durdurma ve bu ülkedeki banka hesaplarını kapatma dahil bir dizi yaptırım kararı aldı. Kaddafi ertesi yıl İsviçre'nin lağvedilmesi ve topraklarının Almanya, Fransa ve İtalya arasında paylaşılması çağrısında bulundu.

Muammer Kaddafi iki yıl sonra da İsviçre'ye cihat ilan etti. İsviçre Cumhurbaşkanı 2009'da Trablus'a gidip Kaddafi'den özür dileyince ülkesinde tepkilere hedef oldu.

KAYNAK: BBC Türkçe