Suriye'de çatışmaların yoğunlaştığı Halep şehrinde bazı rehineleri kurtarmak için isyancılarla görüşmeye giden Yunan Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Boulos Yazigi ve Süryani Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Yohanna İbrahim kaçırılmıştı.

Metropolitlerin, Suriye’nin Türkiye sınırında bulunan Kafr-Dael köyünde insani sorunların çözümüyle uğraştığı belirtildi.

İbrahim’in yeğeni Cemal Diyarbakırlı, başpiskoposların ‘cihadçı Çeçen çeteler’ tarafından kaçırıldığını öne sürmüştü.

Türkiye sınırına doğru yola çıkan din adamlarını taşıyan arabanın şoförü de ölü bulunmuştu.

Milliyet Gazetesi başta olmak üzere bazı yayınlarda hiçbir kaynak gösterilemden akşam saatlerinde iki din adamının da serbest bırakıldığı ve Halep’e doğru yola çıktıkları haberi verildi. Ancak bu bilgi doğrulanmadı.

Demokrat Haber'e Hollanda'dan ulaşan Süryani kaynaklar iki din görevlisinden hala haber alınamadığını, serbest bırakıldıkları yönündeki haberlerin doğru olmadığını bildirdi.

HABER YOK

Antakya Ortodoks Kilisesi Vakıf Başkanı Fadi Hurigil, Suriye'de kaçırılan din adamlarından halen haber alamadıklarını söyledi.

Fadi Hurigil, tek temennilerinin Metropolitlerin sağ olarak serbest bırakılmaları olduğunu dile getirdi.

Hurigil yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 1 aydan beri bulunan Halep ve İskenderun Ortodoks Metropoliti Pavlus Yazıcı'nın, Halep'e gitmek üzere tek başına Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan çıkış yaptığını, Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim ile sınırı geçtikten sonra buluştuğunu söyledi.

Halep'te yaşamını sürdüren Metropolit Yazıcı'nın Türkiye'nin güney bölgelerindeki tüm Ortodoks kiliselerinin sorumlusu olduğunu ve bölgede yaşanan güvenlik sorunları nedeniyle Metropolit'in 1 aydan beri Türkiye'de kaldığını kaydetti.

Halep havaalanının kapalı olması nedeniyle buraya gidemeyen Metropolit Yazıcının Paskalya Ayini için Kilise'de olması gerekliliği doğunca Halep'e gitmeyi istediğini aktaran Yazıcı şu ifadeleri kullandı: "Pazartesi günü öğleye doğru Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan tek başına çıkış yaptı. Sınırı geçtikten sonra kendisini bekleyen araçla Suriye'ye hareket etti. Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim ile sınırı geçtikten sonra buluştu. Yaklaşık 1-2 saat sonra da Halep'e yakın bölgede kaçırıldıklarını ve papaz olan şoförün öldürüldüğünü öğrendik."

Kaçırılma haberini aldıktan sonra yetkililerle temasa geçtiklerini de aktaran Hurigil, kaçırılan Metropolitin serbest bırakıldığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını da sözlerine ekledi.

Hurigil, tek temennilerinin Metropolitlerin sağ olarak serbest bırakılmaları olduğunu dile getirdi. (Haberler.com)