Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı yardımcısı Şi Jinping’i ağırlayan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Çin'e ticaret ve insan hakları konusunda eleştirilerde bulundu. Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Şi Jinping ise, Çin'in son 30 yılda insan hakları konusunda 'olağanüstü' bir ilerleme kaydettiğini ancak hâlâ geliştirilecek alanlar olduğunu söyledi.

 

Beyaz Saray'da yapılan toplantıda Obama, Pekin'le güçlü ilişkilerin Washington için ‘yaşamsal’ öneme sahip olduğunu söyledi. Şi Jinping de, ziyaretinin iki güç arasında karşılıklı anlayış ve dostluğu pekiştirmesini umduğunu söyledi.

 

ABD ve Çin arasında ticaret ve kur politikası ile insan hakları konusunda ihtilaflar bulunuyor.

 

58 yaşındaki Şi Jinping'in, Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao'nun yerini almasına kesin gözüyle bakılıyor. Hu Jintao'nun Komünist Parti liderliğinden bu yılın sonraki aylarında, cumhurbaşkanlığından ise 2013 yılında ayrılması gerekiyor.

 

Washington, Pekin'i ticarette âdil olmayan uygulamalara gittiği iddiasıyla eleştiriyor. Amerikan yönetimi, Çin'in kur politikası ve fikri mülkiyet hakları konusundaki tutumundan da rahatsız.

 

Obama, dünya ekonomik sistemi söz konusu olduğunda herkesin aynı kurallara bağlı kalarak faaliyet yürütmesini garanti altına almak için Çin'le birlikte çalışmak istediklerini söyledi. Çin cumhurbaşkanı yardımcısı da, ABD ile ekonomik işbirliğini artırmak istediklerini belirterek sorunların "ulusal korumacılık önlemleriyle değil" diyalogla çözüleceğini ifade etti.

 

BBC muhabiri Kim Ghattas, Obama'nın başkanlık seçimlerine hazırlandığı bir yılda, Çin'e karşı yumuşak görünmeyi göze alamayacağını, bu nedenle Şi Jinping'e karşı sıcak ancak kimi zaman sert bir tutum takındığını söylüyor.

 

Ziyareti öncesinde Washington Post gazetesine bir demeç veren Şi Jinping, ABD'yi "Büyük Okyanus'taki askeri varlığını artırmaması" konusunda uyarmıştı.