Eski İsrail Başbakanı İzak Şamir öldü. İsrail basını, Şamir'in, Herzliya'da kaldığı huzurevinde 96 yaşında hayata veda ettiğini bildirdi.

 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyanu, Şamir'in ölümü nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.

 

İsrail'de 1983-84 ve 1986-92 yıllarında 7 yıl başbakanlık görevini yürüten İzak Şamir, yaşamı boyunca ülkesinin topraklarından ödün vermemesi ve bir Arap rejimine asla güvenmemesi fikrine sarıldı.

 

Şamir, Filistinlilerin İsrail işgaline son verilmesi talebiyle Batı Şeria ve Gazze'de ayaklandığı dönemde, "Eğilmez sertlik" görüntüsü verdi.

 

İzak Şamir, 1992 yılındaki seçimlerde uğradığı yenilginin ardından Likud Partisi'nin liderliğinden çekildi. Şamir'in halefi İzak Rabin, Filistinlilerle barış karşılığında toprak anlaşmalarını müzakere etti.

 

Şamir, 1997 yılında merkezi New York'ta bulunan Jewish Post ile yaptığı röportajda, "Araplar daima bizi yıkmanın hayalini kuracak. Bizleri bu bölgenin bir parçası olarak tanıyacaklarına inanmıyorum" demişti.

 

İsrail'in, İsrail, Batı Şeria ve Ürdün'den oluşan, "Vadedilmiş Topraklar"ın gerçek sahibi olduğu ideolojine sarılan İzak Şamir, 1915 yılında Polonya'da doğdu.

 

Filistin'e 1935 yılında gelen, İngiliz mandası yetkililerine direnen üç Yahudi hareketinden en serti Lehi'ye katılan, İngilizlerin kurucularını öldürmesinin ardından Lehi'nin liderliğini alan Şamir, iki kez yakalandı, İngilizlerin iki tutuklu kampından da kaçarak, tekrar direniş hareketine katıldı.

 

İsrail'in 1948 yılında kurulmasından sonra birkaç yıl işadamlığı yapan İzak Şamir, daha sonra İsrail'in gizli servisi Mossad'da görev üstlendi. İzak Şamir, 1960'larda günümüzde Likud Partisi'ne dönüşen sağ görüşlü Herut Partisi'ne katılmak üzere Mossad'dan ayrıldı.

 

Şamir'in başbakanlığı dönemine, Filistin intifadası ve Körfez Savaşı damgasını vurdu.

 

İzak Şamir, 1999 yılındaki seçimlerden önce Likud'dan ayrılarak, yeni kurulan ve Filistinlilere toprak verilmesine karşı çıkan sağcı Ulusal Birlik'e katıldı.

 

Şamir'e 2001 yılında ülkesinin en yüksek onur nişanı verildi.