İtalya’nın Catania bölgesine bağlı Palagonia Belediyesi, PKK lideri Abdullah Öcalan’a onursal vatandaşlık verdi.

25 Nisan İtalya’nın faşizmden kurtuluş günü etkinliklerine de denk gelen törende Palagonia Belediye Başkanı Savatore Valerio Marletta, belediye encümenleri, belediye konsey üyeleri, İtalya’da faşizme karşı savaşmış olan 92 yaşındaki partizan Nicolo di Salvo, İtalya Kürt Enformasyon Bürosu’ndan Özlem Tanrıkulu ve kentteki ortaokul ve lise öğrencileri ile öğretmenleri katıldı.

ANF’de yer alan habere göre, törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı Savatore Valerio Marletta, Kürt halkının faşizme karşı verdiği mücadele ile İtalyan halkının faşizme karşı verdiği mücadele arasında paralellikler olduğunu söyledi.

Bundan dolayı Kürt halkının mücadelesinin sahiplenilmesi gerektiğini söyleyen Marletta, “Çok önemli bir süreç yaşanıyor. Bu sürecin değeri daha tam anlaşılmamış, ama Kürt halkını sahiplenme ve dayanışma olması gerekiyor” diye konuştu.

Marletta, Kürdistan’da kadın öncülüğünde yürütülen mücadeleye ilişkin, “Öcalan da bir halkın lideri olarak bu mücadelenin tam merkezinde. İmralı’da tecrit altında olmasına rağmen, büyük bir direniş sergilediği için onursal vatandaşlık veriyoruz.”


Palagonia Belediye Başkanı, Öcalan’a verdikleri onursal vatandaşlık belgesinin de kendisine ulaştırılması talebinde bulundu.

Aynı zamanda Palagonia’nın faşizmden kurutuluş günü olan 22 Nisan’a denk gelen törende, faşizme karşı savaşmış bir partizan olan Nicolo di Salvo da yer alarak, konuşma yaptı.

“Bir direnişçi olarak yürüttüğü silahlı mücadeleden onur duyuyorum, hiçbir zaman da teslimiyet kabul edilmemeli” diyen eski partizan, Kürt halkının yürüttüğü mücadeleyi de önemsediğini söyledi. “Bu mücadeleyi benim bir parçam olarak görüyorum” diyen Salvo, direniş günlerini de anlattı.

Tören, faşizme karşı direnişte yer alan partizanların ailelerine, neden mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini anlatan mektupları da okundu.

İtalya Kürt Enformasyon Bürosu’ndan Özlem Tanrıkulu da törende yaptığı konuşmada, büro olarak İtalya’nın faşizme karşı kazandığı direniş etkinliklerine her zaman katıldıklarını belirtti. Faşizme karşı direnişin hala sürdüğünü söyleyen Tanrıkulu, Kürtlerin Suriye ve Irak’ta DAİŞ gibi faşizan bir örgüte karşı, aynı zamanda Kuzey Kürdistan’da Türk devletinin faşizmine karşı büyük bir direniş yürüttüğünü savundu.

Törende İtalya’da faşizme karşı mücadele eden partizan olan Nicolo di Salvo ile İtalya Kürt Enformasyon Bürosu’na plaket de verildi.