İtalya’da aşırı sağcı Kuzey Ligi partisinin lideri Matteo Salvini, Dünya Romanlar Günü’nde Romanlarla ilgili sözleri nedeniyle tepki çekti. Salvini, Romanları “yarı-mobil” kamplarda yaşayarak ev vergisi ödemekten kaçınmakla suçladı ve tüm kampların yerle bir edilmesi gerektiğini söyledi.

Övgü Pınar’ın BBCTürkçe’deki haberine göre, sık sık göçmen ve Roman karşıtı açıklamalarıyla gündeme gelen Salvini, Romanların dünya genelinde maruz kaldıkları ayrımcılığa karşı mücadele çağrısı yaptıkları 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde de bu geleneğini bozmadı.

Salvini, bir televizyon programında yaptığı konuşmada, “İçişleri Bakanı Angelino Alfano ve Başbakan Matteo Renzi’nin yerinde olsam ne mi yapardım? 6 ay öncesinden bir boşaltma uyarısı yaptıktan sonra Roman kamplarını yerle bir ederdim. Bu süre içinde Romanlar da diğer tüm vatandaşlar gibi ev alsınlar ya da kiralasınlar” dedi.

Salvini, Romanları konut vergisi ödememek için “yarı-mobil” kamplarda yaşamakla da suçladı ve şöyle devam etti:

“Göçebe olarak yaşamayı seçenler bir süre sonra yer değiştirirler, ama 20-30 yıldır yerinde duran kamplar var. Bazı kamplarda 2 katlı villalar gördüm, ama yarı-mobil oldukları için konut vergisi ödemiyorlar. Sevgili Romanlar, İtalya’da kalmak istiyor musunuz? O zaman İtalyanlarla aynı haklara ve görevlere sahipsiniz. Konut vergisi ödemek gibi…”

VATİKAN: APTALCA CE ABSÜRT

Salvini’nin bu sözlerine bazı sosyal medya kullanıcıları destek verirken hem siyaset dünyasından hem de Roman hakları savunucularından eleştiri geldi. Demokratik Parti’den Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini, Salvini’nin sözlerini “Propagandadan ibaret rahatsız edici laflar” diye niteledi. Boldrini, “Evet, Roman kampları kalkmalı ama alternatif konut seçimleri sunulmalı” dedi.

Vatikan’a bağlı Papalık Göçmenler ve Gezginler Konseyi Başkanı Kardinal Antonio Maria Veglio da Salvini’nin Roman karşıtı açıklamalarını “aptalca ve absürd” bulduğunu söyledi.

Roman haklarını savunan 21 Temmuz Derneği de Salvini’yi oylarını artırmak amacıyla Romanları kullanmakla suçladı.

İtalya’nın kuzey bölgelerinin bağımsızlığını sağlamak amacıyla kurulan, tam adıyla “Padanya’nın Bağımsızlığı için Kuzey Ligi” partisi, son yıllarda ulusal politikalar yürüterek ülkenin her kesimindeki etkisini artırmaya çalışıyor. Partinin, göçmen ve Avrupa Birliği karşıtı politikalarıyla oy topladığı belirtiliyor.

Partinin lideri Matteo Salvini halen, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’dan sonra ülkenin en popüler 3. politikacısı durumunda. Anketler, “İtalyan sağının yükselen yıldızı” olarak tanımlanan Salvini’nin reytinginin yüzde 23’e ulaştığını gösteriyor.