Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (ISTAT) açıkladığı 2011 yılı yoksulluk  rakamları, Avrupa Birliği’nin üçüncü büyük ekonomisi İtalya’da, nüfusun yüzde  11,1, yani yaklaşık 8,1 milyon kişinin göreceli olarak fakir olduğunu ortaya koydu.


Verilerde, iki kişilik bir aile için yoksulluk sınırının ise 1011 avro  olduğu kaydedildi. Bir başka veriye göre ise ülke genelinde ailelerin yüzde  7,6’sı yoksulluk riskiyle karşı karşıya.

Ülkede son bir yılda, hemen hemen stabil kaldığı ifade edilen yoksulluğun  en hızlı artış gösterdiği alanın ise işçi aileleri olduğu bildirildi. 2010’da  işçi aileleri arasında yüzde 15,1 olan yoksulluk oranı, 2011’de yüzde 15,4’e  çıktı.


İşçi ailelerindeki bu kötü gidişe karşın yönetici olarak çalışanlar  arasında ise 2010’da yüzde 5,3 düzeyindeki yoksulluk oranı 2011’de yüzde 4,4’e geriledi.


İtalya’nın güneyindeki bölgeleri de yoksulluktan en çok etkilenen  yerlerin başında geliyor. Ülkede, ”Mezzogiorno” ismiyle anılan bölgede, her 4  aileden 1’inin yoksulluk sınırının altında olduğu belirtildi.


Güneydeki Sicilya adası ve çizme şeklindeki yarımadanın burnunda yer alan  Calabria bölgesi, yoksulluğun en yaygın olduğu yerler olarak dikkati çekiyor.  Sicilya ailelerin yüzde 27,3’ü, Calabria’da da yüzde 26,2’si yoksulluk çekiyor. (Milliyet)