Eritrei ve Somali’den olduğu belirtilen yaklaşık 500 mülteciyi taşıyan tekne, Lampedusa Adası yakınındaki Conigli Adası’na yarım deniz mili (yaklaşık 926 metre) mesafede alev alarak battı. Bölgede bulunan balıkçıların olayı Sahil Güvenlik ekiplerine bildirmesi üzerine arama kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Saatlerdir süren çalışmalar sonunda şimdiye kadar 151 mülteci sağ olarak karaya çıkartılırken, aralarında hamile bir kadın ve 4 çocuğun da bulunduğu 94 mültecinin cansız bedeni de Lampedusa Adası Limanı’na getirildi. Kayıp olan yaklaşık 250 mülteciyi arama çalışmaları sürüyor. Kayıplar arasında çok sayıda çocuk olduğu belirtildi.

BİR KİŞİ GÖZALTINDA

Kurtarma çalışmalarıyla eş zamanlı başlatılan soruşturma kapsamında, kazazedelerin ifadelerinden yola çıkılarak emniyet güçleri tarafından genç bir Tunuslu erkeğin, “insan kaçakçılığı” suçlamasıyla gözaltına alındığı açıklandı.

BATTANİYE YAKMIŞLAR

Kazazedelerden birinin teknenin alev alma nedenini, “Adaya yaklaştığımız zaman nerede olduğumuzu göstermek için bir battaniyeyi ateşe verdik. Ama teknede benzin kalıntıları varmış. Bir kaç saniyede her yer alev aldı. Bir çoğumuz kendimizi denize attık” şeklinde açıkladığı bildirildi.

BELEDİYE BAŞKANI ÇARESİZ

İtalya’nın gözde turizm merkezlerinden biri olan ancak mülteci trafiği nedeniyle son iki yıldır kriz merkezine dönüşen Lampedusa Adası Belediye Başkanı Giusi Nicolini, facia karşısında çaresiz kaldıklarını belirterek, “Yaşayanları ve ölenleri nereye koyacağımızı bilemiyoruz” dedi. Önceki gün de 463 mültecinin adaya getirildiğini belirten Nicolini, mültecilerin yerleştirildiği Karşılama Merkezi’nde halihazırda 1350 kişi bulunduğunu dile getirdi.

PAPA, “BİR UTANÇTIR”

Felaketle ilgili Papa Francis’de Twitter hesabında “Lampedusa açıklarındaki trajik kaza kurbanları için dua edelim” mesajını yayınladı. Kısa bir süre önce Lampedusa Adası’na giderek mültecilerle de görüşen Papa Francis, katıldığı bir konferans sırasında da “Bir utançtır” diyerek benzer olaylarının yaşanmaması için “güçbirliği” çağrısında bulundu. Papa Francis “Benzer bir trajedilerin yaşanmaması için güçbirliğinde bulunmalıyız. Sadece güçlü bir işbirliği bunların önlenmesine yardım edebilir” ifadesini kullandı.

AKDENİZ DENEN MEZARLIK

İtalyan gönüllü yardımlaşma derneği Fortress Europe verileri bölgede korkunç gerçeği gözler önüne serdi. Buna göre kesin olmamakla birlikte son 25 yılda Akdeniz, 19 binden fazla mülteciye mezar oldu. Bunlar arasında sadece Sicilya Kanalı’nda hayatını kaybeden mülteci sayısı ise 6 bin 200’ü geçti. (Milliyet)