İtalyan Rainews 24 kanalına bir mülakat veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de darbe girişiminin ardından gerçekleştirilen tutuklama ve gözaltı işlemleriyle ilgili eleştirilere yanıt verirken, oğlu Bilal Erdoğan hakkında İtalya'da açılan soruşturmaya da değinerek "Benim oğlumla uğraşmayı bıraksın da İtalyan makamları kendi mafyasıyla uğraşsın" dedi.

Rainews24 muhabiri Lucia Goracci'nin, "Türkiye'de yaşananlar karşısında İtalyan kamuoyu da dahil olmak üzere kamuoyları, 'Yalnızca bir gazetede çalışmak ya da bir üniversitede öğretmenlik yapmak hapse girmek için yeterli mi?' diye soruyor" sorusuna Erdoğan şu yanıtı verdi:

"Şu anda ben size çok enteresan bir örnek vereyim. Şu anda İtalya yargısı, şu anda girmiş olsa ya da girecek olsa benim oğlumu belki de tutuklayacaklar. 'Nedir, söyleyin bakalım' dendiğinde söyleyebildikleri hiçbir şey yok. Bologna'da doktorasıyla alakalı mezuniyetini verecek.

"O şehirde bana diktatör diyorlar ve PKK'ya destek gösterileri düzenliyorlar. Neden devreye girmiyorlar? Bu mu hukuk devleti? Bu mesele bizim İtalya'yla ilişkilerimizi zora sokabilir. Benim oğlum parlak bir adam ama kara para aklamakla suçlanıyor. Benim oğlumu bıraksın da İtalya kendi mafyasıyla uğraşsın!"

İTALYA BAŞBAKANI'NDAN ERDOĞAN'A TEPKİ

Röportaj ardından İtalya Başbakanı Matteo Renzi Twitter'da, "Bu ülkede hakimler yasalara ve İtalyan anayasasına uyar, Türk cumhurbaşkanına değil. Buna 'hukukun üstünlüğü' denir" mesajını paylaştı.

Renzi, Facebook'ta ise şu mesajı paylaştı: "İtalya'da özerk ve bağımsız bir yargı vardır, yasalara göre hareket eder ve her türlü kanunsuzlukla mücadele eder. Hakimler İtalyan anayasasına uyar, Türk Cumhurbaşkanı'na değil. Bu sisteme 'hukukun üstünlüğü' diyoruz ve bununla gurur duyuyoruz."

İTALYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN DA TEPKİ

İlerleyen saatlerde İtalya Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yayımladı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla ilgili olarak Farnesina (Dışişleri Bakanlığı), İtalya'da hukukun üstünlüğünün ve yargının bağımsızlığına tam saygının mevcut olduğunun altını çizer.

"Yargı, güvenlik güçleriyle birlikte mafyayla mücadelesine başarılı bir şekilde devam etmektedir ve bunu yapmak için de hiçkimsenin teşviğine ihtiyacı yoktur.

"Avrupa ile Türkiye arasındaki ilişkiler konusunda ise Farnesina 15 Temmuz'daki darbe girişimini yeniden sert şekilde kınar ve halen yaşananlarla ilgili olarak tüm Avrupa'nın paylaştığı kaygılarını teyit eder."

Kaynak: BBC Türkçe