İtalya'nın başkenti Roma dün, göçmen karşıtı aşırı sağcılar ile anti-faşist grupların karşıt gösterilerine sahne oldu.

BBC Türkçe servisinden Övgü Pınar'ın haberine göre aşırı sağcı Kuzey Ligi partisi, hükümetin ve Avrupa Birliği'nin göç politikalarını protesto amacıyla kentin en merkezi ve büyük meydanlarından Piazza del Popolo'da bir gösteri düzenledi.

"Renzi evine!" adı verilen gösteriye, neo-faşist Casapound grubu üyelerinin de aralarında yer aldığı binlerce kişi katıldı.

Kuzey Ligi lideri Matteo Salvini gösteride yaptığı konuşmada, hem İtalya Başbakanı Matteo Renzi'yi hem de AB'yi eleştrirerek "Sorun Renzi değil, Renzi sadece bir piyon, Brüksel'den bizim hayatlarımızı kontrol etmek isteyenlerin aptal bir kölesi" dedi.

Mayıs ayındaki yerel seçimlere iki ay kala yapılan gösteri, Kuzey Ligi'nin Roma'daki gövde gösterisi olarak görülüyor.

Kuzey bölgelerinin İtalya'dan bağımsızlığını sağlamak vaadiyle kurulan Kuzey Ligi partisi son zamanlarda daha ulusal bir politika yürüterek ülke genelindeki oy oranını artırmaya çalışıyor. Ekonomik krizin halkta yarattığı tatminsizliğin de etkisiyle Kuzey Ligi oy oranını gittikçe artırıyor. Son anketler partinin destek oranının yüzde 13'e ulaştığını gösteriyor.

KARŞI GÖSTERİ

Salvini'nin Roma çıkarmasına karşılık sol ve anti-faşist gruplar da "Salvini'yle asla!" başlıklı paralel bir gösteri düzenledi. Kuzey Ligi'ni "ırkçı" olarak niteleyen göstericiler göçmen haklarını savundu. Anti-faşizm gösterisine 35 bine yakın kişinin katıldığı belirtildi.

İki grubun karşılaşmasını ve olası bir çatışmayı önlemek için 4 bin polis memuru görevlendirildi. İçişleri Bakanı Angelino Alfano, Salvini'nin görüşlerini paylaşmadığını, ancak demokratik gösteri hakkını savunmak amacıyla geniş güvenlik önlemleri alındığını açıkladı.