İsviçre’nin liberal partilerinden FDP’nin senatörlerinden Josef Dittli Türk örgütlenmelerinin İsviçre’de yaşayan Türk vatandaşlarına ve çifte vatandaşlara karşı yürüttüğü ajanlık faaliyetleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Dittli, Federal Savcılık’a sunduğu suç duyurusunda bu ajanlık faaliyetlerinin araştırılması ve cezalandırılmasını talep etti. İsviçre Ceza Yasası’nın 272. maddesine göre politik içerikli istihbarat faaliyetleri cezalandırılıyor.

İsviçre’de yayın yapan günlük gazetelerden Tages Anzeiger’ın haberine göre Dittli suç duyurusunda her türden ajanlık faaliyetlerinin araştırılmasını ve cezalandırılmasını istiyor. Dittli Türk örgütlenmelerinin ajanlık faaliyetlerine ilişkin güçlü şüphelerin bulunduğunu ve bu şüphelerin son haftalarda iyiden iyiye yoğunlaştığını belirtiyor. Dittli’ye göre Erdoğan’ı eleştirenlere karşı Türkiye tarafından ciddi tedbirler alınıyor. Muhalifler fiziksel olarak tehdit ediliyorlar ve ekonomik olarak boykot ediliyorlar. Hatta Dittli’ye göre Türkiye’deki rejimi eleştiren insanların Ankara’ya ihbar edilmesi için bir mail adresi açılmış durumda.

Josef Dittli bu olayın baş sorumluları olarak İsviçre Türk Diyanet Vakfı’nı (Türkisch-Islamische Stiftung Schweiz-TISS) ve Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (Union Europäisch-Türkischer Demokraten-UETD)’ni işaret ediyor. Tages Anzeiger’ın haberine göre suç duyurusunda medyada yayınlanan birçok habere dayanılarak bu iki organizasyonun ajanlık faaliyetlerine bulaştığı iddia ediliyor. Dittli, bu iki organizasyon dışında da Türkiye’nin siparişi üzerine ajanlık yapan başka organizasyonların olduğunu belirtiyor.

DANİMARKA TÜRK ELÇİYİ DIŞİŞLERİ’NE ÇAĞIRDI

Danimarka’nın önde gelen gazetelerinden Berlingske’nin manşetinde yer alan “Danimarkalı Türkler vatan hainliğiyle şikâyet edildi” haberi üzerine, Türkiye büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren Danimarkalı Türk kökenlilerin, Türk makamlarına şikâyet edilmelerinin hiçbir surette kabul edilemez olduğunu belirterek, bu nedenle Türk büyükelçinin bakanlığa çağrıldığını belirtti. Temelde bu tür konuların polisiye bir vaka olduğunu söyleyen Bakan Samuelsen, Türk büyükelçiyi Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak bu konuyla ilgili görüşlerine başvuracaklarını ifade etti.

Söz konusu haberde, aralarında Danimarka Sosyalist Halk Partisi eski milletvekili Özlem Çekiç ile ana muhalefet partisi Sosyal Demokratların milletvekili Lars Aslan Rasmussen’in de olduğu 10’dan fazla kişinin, vatan hainliği suçlamasıyla Türkiye’ye şikâyet edildikleri öne sürülmüştü. Söz konusu kişiler hakkındaki şikâyetlerin, Danimarka’da yaşayan Türkler tarafından yapıldığı da iddia ediliyor.

BULGARİSTAN BÜYÜKELÇİSİ'Nİ GERİ ÇAĞIRMIŞTI

Bulgaristan, geçtiğimiz hafta Ankara Büyükelçisi Nadejda Neynski'yi, Türkiye'nin Bulgaristan'da düzenlenecek seçimlere müdahale ettiği iddiasıyla Sofya'ya geri çağırmıştı.

Almanya’da da, Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği (DİTİB) camilerinde görevli imamların ajanlık faaliyetinde bulunduğu iddiaları gündeme gelmişti. (Ş. Murat Özten / Demokrat Haber)