LOZAN- İsviçre’de geçen yıl referandumdan geçerek parlamento tarafından onaylanan ve “suç işleyen yabancıların aileleriyle birlikte sınır dışı edilmesini” sağlayan yasanın ardından ülkenin en büyük ırkçı partisi SVP, yeni bir referandum için harekete geçti. Uluslararası insan hakları kuruluşlarınca büyük tepkilere neden olan yasada değişikliğe gidilmesini isteyen SVP, ‘Suç işleyen’ yabancılar yerine ‘insan öldüren veya öldürmeye yeltenen yabancılar’ tabirinin kullanılmasını istiyor.

Sağcı parti, göçmenleri kriminalize ederek ülkede yaşanan suç olaylarının sebebi olarak göçmenleri gösteriyor. SVP yetkilileri, gerek işlenen suçların aydınlatılması gerekse de “suçlu” potansiyelini açığa çıkartmak için yabancıların DNA testinden geçirilerek fişlenmesi için yasa çalışmasında bulunuyorlar.

SVP Aarau eyalet temsilciliğinin sunduğu bu öneri başta İsviçre Polis direktörü Olivier Gueniat olmak üzere bazı makamlarca olumlu karşılandı. Ülkedeki suç oranın giderek artığını belirten polis direktörü Gueniat, “Benim açımdan güvenlik için DNA testinin yapılması olumlu bur durumdur “ dedi.

Adalet Bakanı Simonetta Sammaruga ise suç işleyenlerin ülkelerine gönderilmesi konusunda ailelerin dışında tutulması durumunda uygulanabilinecek bir yasa olduğunu belirtti.

GÖÇMEN ÖRGÜTLERİ KAMPANYA BAŞLATACAKLAR
Başta SVP olmak üzere İsviçre parlamentosunda çoğunluğu elinde tutan sağcı partilerin peşi sıra çıkardıkları ırkçı-ayrımcı yasaları kabul etmeyeceklerini söyleyen göçmen örgütleri, Eylül-Kasım ayları arasında kitlesel bir kampanya başlatacaklarını duyurdular. (ETHA)