Bern - İsviçre hükümeti, kağıtsız gençlerin İsviçre’de mesleki eğitim alabilmelerini sağlayan yasayı onayladı. Adalet ve Polis Bakanlığı, İsviçre hükümetinin konuyla ilgili kararnamede bir dizi değişiklikler yapılarak, yürürlüğe konduğunu açıkladı.

Söz konusu kararnameye göre, İsviçre’de yaşayan ve oturum izni olmayan, entegre olmuş gençlerin oturum alabilecekleri ve mesleki eğitim hakkından yararlanabilecek. Yönetmelik ayrıca mesleki veya çıraklık eğitimi sonunda belge alan gençlere, ailelerine ve yetişkin olmayan kardeşlerine de oturum verilmesini karara bağlıyor.

Kararnamede entegrasyon “Bu haklardan yararlanabilmek için kağıtsız gençlerin İsviçre’de en az beş yıl temel eğitim almış olmaları, ulusal dillerden birine hakim olmaları ve İsviçre yasalarına uymuş olması” şeklinde tarif ediliyor.

KARAR 10 BİN GENCİ İLGİLENDİRİYOR

İsviçre’de yaşayan 10 bini aşkın göçmen genci yakından ilgilendiren karar 1 Şubat 2013’ten itibaren yürürlüğe girecek. Bu haktan yararlanmak isteyen 16 yaşın üzerindeki gençlerin yılbaşından itibaren yaşadıkları yerlerin göçmen ve nüfus dairesine geçerli bir kimlik ile başvurarak durumlarını yasallaştırmaları gerekiyor.

Yasayı öneren Cenevreli Parlamenter Luc Barthassat amacının, “Adaletsizliği ortadan kaldırmak ve yasalar karşısında herkese eşit haklar tanınması” oluğunu söyledi. Yasanın İsviçre’de yaşayan 200 bin kağıtsız göçmeni yakından ilgilendirdiğini belirtti. Çocukları İsviçre’de temel eğitim almış, fakat kaçak yaşamak zorunda kalan birçok ailenin durumu böylece yasallaşabilecek. İsviçre’nin birçok kantonunda kağıtsız ailelerin çocukları zorunlu temel eğitimin yanı sıra lise ve yüksek okullarda eğitim hakkından faydalanamıyor.