"Irkçı ve Ayrımcı Politikalara Son, Herkese Eşit Haklar" şiarıyla düzenlenecek olan kampanya, 7 Eylül'de başlayacak.

 

LOZAN- İsviçre'de faaliyet yürüten göçmen örgütler, ırkçı ve ayrımcı yasalara karşı ortak bir kampanya başlatacaklarını duyurdu.

 

İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu (İGİF), İsviçre Kürt Dernekleri Federasyonu (FEKAR), İsviçre Demokratik Haklar Federasyonu (İDHF) ve İsviçre Türkiyeli İşçiler Federasyonu (İTİF)'ndan oluşan kampanya inisiyatifi, yaptığı yazılı açıklamada, kampanyaya ilişkin bilgi verdi.

 

Kapitalizmin krizi ile birlikte tırmanışa geçen ırkçı politika ve uygulamaların göçmenlere dönük ciddi bir tehdit olduğu belirtilen açıklamada, gerici yasaların devlet politikası haline geldiği ifade edildi.

 

GÖÇMENLER HEDEFTE

Avrupa'nın değişik ülkelerinde yüzlerce ırkçı saldırı yaşandığı hatırlatılan açıklamada, "Bunların en önemlisi Norveç'teki katliam ve Almanya'daki Alman İstihbarat Örgütü ile bağlantılı olan Neo-Nazi hücresidir" denildi.

 

Açıklamada, İsviçre'nin de ırkçı politika ve uygulamalar bakımından sürekli BM, AP ve insan hakları örgütleri tarafından uyarıldığı, özellikle 2006'dan bu yana başını sağcı parti SVP'nin çektiği inisiyatiflerle parlamentodan geçirilen ırkçı yasalarla göçmenlerin sürekli hedef alındığı kaydedildi.

 

İsviçre'deki muhalif, sol partileri de eleştiren kampanya bileşenleri, ciddi bir muhalefet olmayışının saldırıların tırmanmasına zemin hazırladığı değerlendirmesinde bulundu.

 

Nazi dönemini anımsatan ve iltica hakkına yönelik insan haklarını ihlal eden yasalarla uluslararası hukukun hiçe sayıldığını belirten kampanya bileşenleri, "Protestoculuktan çıkarak, gasp edilmiş temel haklarımızı geri almanın mücadelesini ancak ortak, birleşik bir mücadele ile olabileceğini düşünüyoruz" dedi.

 

"Irkçı ve Ayrımcı Politikalara Son, Herkese Eşit Haklar" şiarıyla düzenlenecek olan kampanya, 7 Eylül'de başlayacak ve 10 Kasım'da bitirilmesi planlanıyor. Kampanya kapsamında ırkçı yasalara karşı imza toplanacak, parlamenter, yazar, sendikacı gibi tanınmışlar da kampanyaya dahil edilecek.

 

Kampanya inisiyatifi, ırkçılığa karşı ses çıkarılması, gasp edilen hakların geri alınması ve halkların kardeşliğinin pekiştirilmesi için İsviçreli emekçiler ve göçmenleri kampanyaya destek vermeye çağırdı.

 

GÖÇMEN YASALARI NE GETİRİYOR?

İsviçre'de SVP'nin referanduma götürdüğü ve kabul edilen yasa gereğince suç işleyen göçmenler aileleriyle birlikte sınır dışı edilecek. Ayrıca siyasi sığınma talebinde bulunan bir politik mültecinin, geldiği ülkenin aleyhine faaliyet yürütmesi yasaklanıyor. Ülkeye yeni gelen mültecilere sosyal yardım parası verilmeyecek ve mülteciler şehir merkezlerinden uzak toplama kamplarında tutulacaklar. (ETHA)