Türkiye'nin Adana, Antep ve Maraş şehirlerine yerleştirilen patriot füze sistemine karşı Avrupa'dan ilk tepki göçmen işçilerden geldi.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu'na (AvEG-Kon) bağlı olarak faaliyet yürüten İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu (IGIF) ülke genelinde düzenlediği eylemlerle Türkiye'ye yerleştirilen "Patriot füze sistemini ve emperyalist müdahale hazırlıklarını" protesto etti.

İsviçre'de faaliyet yürüten İGİF ve bünyesindeki yerel kurumlar bulundukları şehirlerde eylemler yaparak göçmen ve yerli emekçileri "Emperyalist savaşa hayır" demeye çağırdı.

Basel Eğitim Kültür ve Sanat Merkezi'nin (BEKSAM) çağrısıyla Basel şehrinde düzenlenen basın açıklamasında, "Suriye halklarına karşı düşmanca politikaları devreye sokan, 'tezkere' kararı alarak savaş ilan eden Türk devleti, bu kez de Patriot füzelerini bölgeye konuşlandırarak emperyalistlerin bölgedeki çıkarlarına hizmet etmektedir. NATO'nun tetikçiliğinde hiçbir dönem geri durmayan Türk devleti, yine görevinin gereği olarak emperyalist işbirliğine devam ediyor" denildi.

AvEG-Kon'nun konuya ilişkin yayımladığı bildiriyi kitleye dağıtan göçmen emekçilerin eylemine SKB, ITIF, Aufbau ve PDA destek verdi.

IGIF üyesi Bern Halkevi çalışanları ise şehir merkezinde düzenledikleri basın açıklaması ve bildiri dağıtımıyla yerli ve göçmen emekçilere seslenerek emperyalist savaşa karşı enternasyonal dayanışmaya çağırdı. Eyleme İsviçre yerli gençlik örgütü Anti-Faşist Devrimci Gençlik de destek verdi.

Zürih ve Lozan şehirlerinde de eylemler düzenleyen İGİF'liler, AvEG-Kon bildirisinin dağıtımını gerçekleştirdi. (etha)