İsviçre'de göçmenlerin oranını nüfusun binde ikisiyle sınırlandırma önerisi referandumda reddedildi. Ana siyasi partilerin karşı çıktığı öneri her yıl kabul edilen göçmen sayısının 80.000'den 16.000'e düşürülmesini öngörüyordu.

Öneriye destek verenler, bunun ülkenin kaynakları üzerindeki baskıyı azaltacağını savunuyordu. Teklife karşı çıkarlar ise, göçmenlerin sayısının sınırlandırılmasının ekonomiye zarar vereceğini savunuyor.

İsviçre'de Şubat ayında yapılan bir referandumda göçmenlerin sayısına kota getirilmesi kararlaştırılmıştı. İsviçre bu kararla Avrupa Birliği'nin fiilen serbest dolaşım anlaşmasını uygulamaktan vazgeçmişti.

Ülkede işsizliğin düşük ve yaşam standartlarının yüksek olmasına rağmen birçok İsviçrelinin nüfusun artmasından ve çevresel bozulmadan kaygı duyuyor.

İsviçre'nin nüfusu son 20 yılda bir milyondan fazla arttı. Ülke nüfusu şu anda 8.2 milyon. Nüfusun yüzde 23'ünü çoğu AB vatandaşı olan yabancılar oluşturuyor. Geçen yıl ülkede kalan göçmen sayısının 81.000 olduğu açıklanmıştı. (BBC Türkçe)