Ş. Murat Özten / Demokrat Haber İsviçre

İsviçre’nin Zürih, Bern, Cenevre, Basel gibi büyük kantonlarında haftalardır Gezi Parkı’nda başlatılan ve Türkiye’nin bütün kentlerine yayılan direnişe destek eylemleri yapılıyor.

Bern’de son iki haftada gerçekleştirilen beş ayrı yürüyüş ve mitingten sonra, bugün saat 15.00’te Antikapitalist gruplar Radyo Bern ve Berner Zeitung gazetelerini ziyaret ederek Türkiye, Brezilya ve Yunanistan’da sürmekte olan kitlesel direnişlere karşı daha duyarlı bir yaklaşım sergilenmesini talep ettiler.

Gazete binasının kapsının önünde “Brezilya, Türkiye, Yunanistan, Başkaldırı Her Yerde“ yazan bir pankart açan eylemciler bildiri dağıttılar ve yayılan kitle eylemlerine sert müdahalelerde bulunan devletlere karşı İsviçre’nin sessizliğini korumasını eleştirdiler.

Berner Zeitung çalışanlarının çağrısı üzerine gazete binasına gelen polise rağmen eylemciler herhangi bir gerginlik yaşanmadan olay yerini terk ettiler.

Saat 17.00’de ise daha kalabalık bir grup Heiligekirche önünde toplanarak hem kitlesel direnişlere destek verdi hem de Clément Méric adlı 18 yasındaki antifaşist gencin 5 Haziran akşamı Paris’te Saint Lazare garı yakınlarında Neo-naziler tarafından dövülerek öldürülmesini protesto etti.

“Asla Unutma, Clément Méric Naziler Tarafından Öldürüldü“ ve “Rezistanbul“ pankartlarını açan grup Meriç’in katillerinin Teröisiéme Voie ve Jeunesse Nationaliste Révolütionnaire (JNR) adlı neo-faşist örgütlerle ilişkili olduklarını ileri sürerek ırkçı grupların katil için yardım kampanyası düzenlemelerine ve onu meşru müdafaa hakkını kullanan masum bir insan gibi yansıtmaya çalışmalarına tepki gösterdiler.