Ş. Murat Özten / Demokrat Haber İsviçre

10 Ekim tarihinde Ankara'da gerçekleştirilen katliama yönelik dünyadan gelen tepkiler devam ediyor. Bu kez de İsviçre`deki Yeşiller yazılı bir açıklama yayınlayarak katliamı kınadılar.

“Başkentin merkezinde böyle bir terör eyleminin gerçekleşmesi nasıl mümkün olabilir“ diyerek şaşkınlıklarını ifade eden Yeşiller Türk hükümetinden tırmanan olaylardaki kendi sorumluluğunu araştırmasını ve bundan sonuçlar çıkarmasını beklediklerini belirttiler.

Regula Rytz, Yvonne Gilli, Haşim Sancar ve Sibel Arslan imzalı açıklamada İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter`a da Türkiye`deki barış sürecinin tekrardan işletilmesi, sivil halkın korunması ve 1 Kasım`daki seçimlerin adil bir şekilde gerçekleştirilmesi için daha fazla baskı yapılması çağrısında bulunuluyor.

Açıklamanın tam metni:

BASINA

TÜRKİYE’DEKİ BASKI SÜRECİ İÇİN DAHA FAZLA BASKI YAPILMALI

Bern, 12 Ekim 2015

Yeşiller olarak 14 Kürt ve Türk politikacısının, Türk ve İsviçre hükümetine yönelik barış çağrısını destekliyoruz.

Türkiye’ de tırmanan olumsuz gelişmeleri büyük bir endişeyle izliyoruz. Geçen hafta cumartesi günü, geniş bir kesimin katıldığı barış yürüyüşünde meydana gelen bombalı terör saldırısında 100’ü aşkın insan yaşamını yitirdi ve 200’den fazla kişi de yaralandı. Mitinge katılanlara yönelik yapılan bu bombalı saldırıyı şiddetle kınıyor, Türkiye’de barış ve demokrasi için mücadele edenlerle büyük bir dayanışma içerisinde olduğumuzu bildiriyoruz.

Yeşiller olarak Türk hükümetinden, bu korkunç saldırıyla ilgili olarak acil ve kapsamlı bir açıklama bekliyoruz. Aynı zamanda Türk hükümetinden tırmanan olaylar da kendi sorumluluğunu araştırmasını ve bundan sonuçlar çıkarmasını bekliyoruz. Başkentin merkezinde böyle bir terör eyleminin gerçekleştirilmesi nasıl mümkün olabilir? Bunun acilen açıklanması gerekir. Türkiye’de azınlık haklarının ve demokrasinin tanınması ve güçlendirilmesi gerekir.

Yeşiller olarak, Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter’den Türkiye’deki barış süreci için daha fazla baskı yapmasını bekliyoruz. İsviçre, özellikle sivil halkın korunması, düşünce özgürlüğü ve 1 Kasım 2015 de adil bir seçim yapılması için çaba sarf etmelidir.

Regula Rytz Eş başkan, Milletvekili Bern

Yvonne Gilli Milletvekili St-gallen, Kürt Halkı parlamento dostluk Grubu eş başkanı

Hasim Sancar Bern Kanton milletvekili, Federal parlamento milletvekili adayı

Sibel Arslan Basel Kanton milletvekili, Federal parlamento milletvekili adayı