Elif Yıldırım / Demokrat Haber Basel

İsviçre göçmenler hakkında yeni bir referanduma hazırlanıyor.

“Yaptırım İnsiyatifi“ (Durchsetzunginitiative) adı ile aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi (SVP) tarafından verilen yasa önergesi ile göçmenlerin sınır dışı edilmesi yasal olarak kolaylaştırılmaya çalışılıyor.

İsviçre’nin en büyük partisi SVP dışında tüm partilerin ve çoğu sivil toplum kuruluşunun hep birlikte karşı duruş sergilediği önergenin reddedilmesi yönünde ortak çalışma yürütülüyor.

7 Şubat’ta Basel ve çevresi Alevi-Bektaşi Kültür Birliğinin dernek lokalinde düzenlenen panelde Türkiyeli kamuoyu bu oylama hakkında bilgilendirildi.

İsviçre Federal Parlamentosu milletvekili Sibel Arslan, FDP Basel yönetiminden Luka Urgese, Hasan Kamber ve Şemsi Yılmaz’ın da katıldığı panel bilgilendirme toplantısı anlamında katılımcıların ilgisini çekti.

Luka Urgese’nin yasa önergesi hakkında detaylı örnekler verdiği konuşmasında özellikle göçmen düşmanlığını politikasının temeline oturtan SVP’nin 2010 yılında yaptığı göçmenlerin sayısına kota getirilmesini öngören “Masseneinwanderungsinitiative“ üzerinden beş yıl geçmeden, önerge kabul edilmesine rağmen yasalaşmaması üzerine bu ikinci referandumun gündeme geldiğini anlattı.

“Yaptırım İnsiyatifi“ önergesinde göçmenlere yönelik şartların daha da zorlaştırılması ve hukuk devleti sınırlarının zorlanmasına yönelik eleştirilerini dile getirdi. Özellikle vergide sahtecilik gibi ticari suçların yasa önergesi kapsamı dışımda tutulmasının SVP’nin hangi amaca hizmet ettiğinin bir göstergesi olduğunu belirtti.



YAPTIRIM İNİSİYATİFİ NEDİR?

İsviçre’de yaşayan 2 milyon kişinin oturum hakkını tehdit eden inisiyatif, en ufak bir suçta dahi sorgusuz sualsiz insanların sınır dışı edilmesini öngörüyor. Bu yasanın kapsamına İsviçre vatandaşı olmamış herkes giriyor.

2010 yılında yine SVP’nin benzer bir referandum ile gündeme getirdiği kriminal göçmenlerin sınırdışı edilmesini öngören yasasının suç kataloğu genişletiliyor. Zaten ağır kriminal suçları içeren yasanın alkollü araç kullanımı gibi basit suçlara kadar genişletilmesi, özellikle göçmenlerin cephesinde tepkiye yol açıyor. İnsan haklarına ve hukuk devleti normlarına aykırı olan önergeye karşı pek çok parti ve sivill toplum örgütünün oluşturduğu muhalefet oylamanın son günü olan 28 Şubat’a kadar duyarlı herkesin “Hayır“ ile bu yasanın karşısında durması yönünde çağrılar yapıyor.

SVP’NİN ÇABALARI BURADA KALMAYACAK

Yasa önergesinin temel aldığı suç kataloğu adam öldürmekten alkollü araç kullanmaya kadar geniş bir kapsama sahip. Özellikle aynı suça verilecek cezaların farklılaşması anlamına geldiği için hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğuna vurgu yapan Sibel Arslan SVP’nin bu çabalarının burada kalmayacağını, İsviçre vatandaşı olmuş göçmenleri de kapsayacak uygulamaların sırada beklediğini söyleyerek, özellikle Türkiyeli göçmenlerin kendi varlıklarını da tehdit eden bu yasalara karşı “HAYIR“ oyu kullanılmasını önerdi.