23 Eylül 2015 tarihinde Basel’de Sibel Arslan’ın düzenlediği toplantıda Basel Kantonu Seçim ve Oylamalardan sorumlu büro başkanı Daniel Orsini Türkiye kökenli göçmenleri bilgilendirdi.


Fotoğraf : Daniel Orsini ve Sibel Arslan

Çeşitli göçmen organizasyonları temsilcilerinin ve Basel Parlementosu Milletvekillerinden Sibel Arslan, Mustafa Atıcı ve Murat Kaya’nın katıldığı toplantıda Daniel Orsini İsviçre’de nasıl oy kullanılacağı, seçim listelerinin nasıl doldurulacağı hakkında bilgi verdi.

Öncelikli olarak Basel Kantonu Seçim bürosu hakkında bilgi veren Orsini, seçim faaliyetlerini organize eden büronun üç çalışanı olduğunu, değişik seçim merkezlerinde oy sayımlarının da iki yüz kişilik bir ekiple yapıldığını belirterek konuşmasına başladı. Seçim belgelerinin oluşturulmasından evlere postalanmasına, oyları sayacak kurulların eğitiminden seçim sonuçlandığında ve kazanan adaylar mazbatalarını aldıklarında  oy kağıtlarının yok edilmesine kadar olan süreci bu üç kişiden oluşan büro denetliyor.

İsviçre’de Oylama Sistemi Çağdaş Teknolojiyi Takip Ediyor

Yurtdışında yaşayan İsviçreliler eVoting ismi verilen internet oylaması ile oylarını kullanabiliyorlar. E Voting sisteminin 2016 yılı içerisinde ülke içinde yaşayan görme engelliler için uygulanmaya konacağını belirten Orsini, 2017 yılından itibaren isteyen seçmenlerin internet üzerinden oy  vermelerini sağlayacak projenin üzerinde yoğun çalışmaların yapıldığını söyledi. Şu an İsviçre dışından eVoting sistemi  ile yaklaşık 7500 oy kullanılmaktadır, bu sayının önümüzdeki seçimlerde artacağını düşünen Orsini, İsviçre dışında oy kullanabilmek için, yerleşilen ülkelerdeki temsilciliklere başvuru yapmanın yeterli olduğunu ekledi.


Federal Parlamento Seçimlerinde Nasıl Oy Kullanmalıyız ?

Seçim ve oylama bürosu tarafından hazırlanan ve seçim listelerini, oylama zarfını içeren mektup kayıtlı seçmenlerin hepsine posta yolu ile ulaştırılır.

Basel Kantonunda hazır seçim listelerini içeren ‘Wahlzetel’ da 35 adet parti seçim listesinin yanında bir tane de boş oy listesi bulunmaktadır. Seçmen hazır parti listelerinden birini bu broşürden kesip zarfa koyabileceği gibi, boş listeyi kendi belirleyeceği isimlerle doldurabilir. Aynı zamanda hazır liste üzerinde el yazısı ile değişiklikler yapabilir. 

Oy pusulası doldurulurken göz önünde bulundurulacaklar şunlar:

  1. Pusula üzerindeki değişiklikler sadece el yazısı ile yapılabilir.
  2. Bir isim pusula üzerine en fazla iki kez yazılabilir.
  3. İsim ile birlikte listede yer alan aday numarasının da yazılması tavsiye edilir.
  4. Bir listeye en fazla beş isim yazılabilir. Beşten fazla isim yazılan listelerde ilk beş oy geçerli sayılacaktır.


Temsili oy pusulası

Hazır basılmış oy pusulasında oy vermek istemediğiniz isimleri çizerek onun yerine iki oyunuzla desteklemek istediğiniz adayın adını mavi ok ile gösterildiği gibi yazabilirsiniz. Aynı şekilde başka listeden bir adaya oy vermek isterseniz  oy vereceğiniz adayın aday numarasını ve adını yeşil okla gösterildiği gibi oy pusulanıza ekleyebilirsiniz.

Aynı şekilde seçim broşürünün sonunda yer alan boş oy pusulasına  desteklediğiniz adayları en fazla iki kere yazarak oyunuzu kullanabilir, farklı listelerden adaylara şans tanımış olursunuz.

,
Temsili boş oy listesinin dolduruluşu

Yaşadığımız ülkelerde söz hakkımız olabilmesi için oylarımızı kullanmamız topluma katılım anlamında önemli bir adımdır. Özellikle son dönemde İsviçre’de ırkçılık ve yabancı düşmanlığı mülteci akını bahane edilerek körüklenmektedir. Nüfusunun önemli yüzdesi göçmen kökenli olan İsviçre’de göçmenlerin oylarına sahip çıkarak, İsviçre politikasında da belirleyici bir güç olabilmesini sağlamak  seçme hakkı bulunan tüm arkadaşlarımızın görevidir.

Basel Kantonundan Bern parlementosu adayı olan iki Türkiyeli politikacı Sibel Arslan ve Mustafa Atıcı’yı destekliyoruz. Desteğimizi her ikisini de parti listelerinden ya da boş listeye iki kere yazarak gösterebiliriz.

Adaylarımız ile birlikte sesimizi Bern’de görmek istiyoruz.

Elif Yıldırım / Demokrat Haber Basel