İsveç'in başkenti Stockholm'ün en büyük ilçesi Botkyrka'ya Ermeni ve Süryani Soykırımı anıtı dikilmesi için 2 ay önce, belediye meclisine tasarı sunulduğu öğrenildi.

Süryani derneklerinin çatı kuruluşu 'Seyfo Komitesi' Başkanı Fehmi Behramo tarafından hazırlanan tasarı, Belediye Meclis üyeleri tarafından Ocak ayında görüşülmek üzere kabul edildi.

Sosyal Demokrat parti ile Sol Parti'nin tasarıyı destekleyeceği, Yeşiller'in ise konuyu parti içinde tartışacağı öğrenildi. Sağ partilerin tutumu ise henüz netleşmedi.

Tasarıda, 15 Bin Türk'ün yaşadığı Botkyrka ilçesi sınırları içerisinde Norsborg ve Hallunda mahallelerinden birinde soykırım anıtının dikilmesi isteniyor.

Olayın duyulması üzerine harekete geçen milliyetçi Türk dernekleri, ortak bir komite kurup beraber hareket edilmesi için temaslara başladı. Böyle bir anıtın açılmasının huzura katkı sağlamayacağı konusunda bir metnin hazırlanıp belediye başkanı ve meclis üyelerine gönderilmesi gündemde.

ABD'den sonra İsveç'te soykırım tasarısı parlamentoda 11 Mart 2010'da kabul edilmişti. Yasa Ermenilerin yanı sıra Pontus Rumları, Süryaniler, Asuriler ve Keldanilerle ilgili olayları kapsıyor. (Beyazgundem)