Stockholm - İsveç hükümeti Romanların dışlanmışlığına son vermek amacıyla 20 yıllık bir stratejiyi hazırladı. İlk aşamada 4 yıl içinde yaşama geçirilecek projeler için 46 milyon kron ödenek ayırdı. Entegrasyon Bakanı Erik Ullanhag, hükümetin stratejisini açıklamak amacıyla düzenlediği basın toplantısında “Romanlara yönelik saldırılarla dolu İsveç tarihinden utanç duyuyorum. Romanlarla aramızdaki uçurumları kapatabilmemiz için tarihimizi kabul etmemiz belirleyicidir” dedi.

 

Romanlara yönelik yatırım daha çok eğitim, iş, konut ve sağlık alanlarında yapılacak. Pilot bölge olarak belirlenecek 5 belediyede özel bir kalkınma programları uygulanacak.

 

Bu yıl Romanların İsveç’e gelişlerinin 500. Yıl dönümü. Bu nedenle Hükümet daha önceleri 2012 yılını Roman yılı olarak ilan etmiş, Romanların dil ve kültürlerinin tanıtılması ve yaşadıkları saldırı ve ayrımcılığın gündeme getirilmesi için bir dizi etkinlik yapılmasını kararlaştırmıştı.

 

Romanların büyük bir çoğunluğu ilk okul mezunu değil ve iş yaşamının dışında. Yapılan araştırmalar Romanların İsveç kurumlarına güvenmediklerini gösteriyor.

 

Hükümetin belirlediği strateji bugün Dünyaya gözlerini açan bir Roman çocuğunun 20 yıl sonra Roman olmayanlarla aynı olanaklara sahip olmasını amaçlıyor. Hükümet ayrıca İsveç’te Romanlara karşı baskı, ayrımcılık ve saldırıları “Beyaz Kitap”ta toplayarak kamuoyuna duyuracak.

 

Belediyelerde uygulanacak gelişme programlarında Romanların iş yaşamına kazandırılması için İşçi Bulma Kurumlarına özel yatırımlar yapılacak. Ana ve ilk okullarına da Roman dili ve kültürünü bilen görevliler işe alınacak. Kadınların sağlık ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesi için ülke çapında yatırımlar yapılması sağlanacak. Roman dilinde yeni okul kitapları yayımlanacak. (ANF)