Stockholm - İsveç’te kadınlar bu yıl 8 Mart’ı buruk karşıladılar. Sınıf ve cinsiyet farklılığından kaynaklanan eşitsizliklerin, yoksulluğun ve cinsel şiddetin arttığı koşullarda 8 Mart’a giren kadınlar taleplerini duyurmak için İsveç’in pek çok yerleşim biriminde toplantılar, paneller ve gösteriler yaptılar.

 

Birleşmiş Milletler son yıllarda birçok kez İsveç’i dünyanın en eşitlikçi ülkesi olarak ilan etti. Oysa İsveç halkının yüzde 80’ni İsveç’te kadın erkek eşitliği olmadığı düşüncesinde. Yougov adlı kamuoyu araştırma şirketinin bundan bir kaç gün önce yaptığı araştırmasının sonuçları her on İsveçliden sekizinin İsveç’te eşitlik olmadığını düşündüğünü gösterdi.

 

Araştırmaya katılanların yarısı eşitliğin sağlanması için kadınların çalıştıkları iş kollarında ücretlerin yükseltilmesi gerektiğini söylüyor. Son verilere göre kadınların erkeklerden yüzde 15 az daha ücret aldıklarını gösteriyor.

 

KADIN ŞİDDET SÜREKLİ ARTIYOR

Kadınlara yönelik şiddette belirgin bir artış olduğu gözleniyor. 2002 yılında 22 bin kadın şiddete uğradığı için polise başvururken bu sayı geçtiğimiz yıl 27 bin 800’e yükseldi. Yarısı tecavüz ve tecavüze teşebbüs olmak üzere günde kadınlara yönelik 46 suç işleniyor.

 

Son on yıl içinde tecavüze uğrayan kadınların sayısı ise iki kat arttı. Her dört kadından biri saldırıya uğrayabileceği kaygısıyla akşam saatlerinde sokaklara çıkmaktan kaçınıyor. Yılda ortalama 17 kadın yakınları veya eşleri tarafından öldürülüyor.

 

ÇOCUK ARABALARI İLE GÖSTERİ

Seksüel Bilgilendirme Federasyonu, RFSU dünyada kürtajdan dolayı yaşamını yitiren kadınların durumlarına dikkat çekmek amacıyla İsveç’in 28 ilinde çocuk arabaları ile gösteriler düzenledi.

 

Stockholm’de çoğunluğunu çocuk arabalı kadınların oluşturduğu 600 civarında kadın şehrin merkezinden Dışişleri Bakanlığına yürüdü. Göstericiler taleplerini içeren mektubu Dışişleri Bakanlığı yetkililerine teslim ettiler.

 

Mektupta, dünyada her gün bin kadının Kürtaj veya annelik bakımının iyi yapılmamasından dolayı yaşamı yitirdiği belirtiliyor ve İsveç hükümetinden ölümlere son verilmesi için sorunu Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nde gündeme getirmesi isteniyor.

 

Akşam saatlerinde de Stockholm merkezinde iki ayrı gösteri düzenlendi. Bir grup kadın Mariatorget meydanında toplandıktan sonra İl Genel Meclisleri ve Belediyeler Birlikleri binasına yürüdü. Özelleştirmeleri ve kemer sıkma politikasını protesto eden kadınlar taleplerini içeren mektubu yetkililere ilettiler. Mektupta özelleştirmelerin durdurulması, özel şirketlere devredilen okul ve hastanelerin tekrar belediyeye verilmesi, kadınların ücretlerinin yükseltilmesi ve işten atılmaların durdurulması talep ediliyor.

 

SAAT 15.51’DE İŞ BIRAKTILAR

Kadın örgütlerinin oluşturdukları 8 Mart Komitesi ise saat 18.00 sularında Södermalm Meydanında bir gösteri düzenledi. 2000’e yakın kişinin katıldığı gösteride “Eşitlik İstiyoruz”, “Cinsel ve Sınıfsal Baskılara Hayır”, “6 saatlik iş günü”, “Özelleştirmelere son”, “Burjuvaların hizmetçileri olmayacağız, tuvaletlerini kendileri temizlesinler” gibi sloganlar atıldı.

 

“İsveç Kadın Lobisi” ise üyelerine saat 15.51’de işi bırakma çağrısında bulundu. Kuruluş yetkilileri kadınların erkeklerden % 15 civarında daha az ücret aldıklarını, bu nedenle de her gün 1 saat 9 dakika bedava çalıştıklarını söylüyorlar. Kadınların bir kısmı ücret eşitsizliğine dikkat çekmek için bir saat 15.51’de işi bıraktı. (Murat Kuseyri/Stockholm/ANF)