Hergün binlerce kişi Öresund Köprüsü üzerinden Danimarka’dan İsveç’e yolculuk ediyor. Ancak İsveç’e yolculuk etmek isteyenler, bugünden itibaren tüm tren, otobüs ve vapurlarda kimlik ya da pasaport göstermek zorunda.

H
ükümet ulaşım firmalarına kontrolleri kısa bir süre önce zorunlu hale getirdi. İsveç parlamentosu ilgili yasayı Aralık ayında kabul etmişti. Kontrollerden sorumlu tren ve vapur işletmeleri ise yasayı sert şekilde eleştirdi. Firmalar bunun masraf ve daha uzun seyahat saatlerine yol açacağını savundu. Öresund Enstitüsü’ne göre, kontroller günde 175.000 euro ek masrafa yol açabilir. Bunun yanı sıra firmaların yatırımları ve iş piyasasında da uzun vadede olumsuz etkileri olacağı düşünülüyor. Ayrıca Kopenhag Havaalanı’nın da çekiciliğini yitireceği belirtiliyor.

İsveç’e 2015 yılında 160.000 kadar mültecinin geldiği sanılıyor. Danimarka ise 2015’te 20.000 iltica başvurusu aldı. Danimarka Başbakanı Løkke Rasmussen de yeni yıl konuşmasında pasaport kontrollerine atıfta bulunmuştu. Danimarka-İsveç sınırında daha fazla insan durdurulursa o zaman bunun Almanya-Danimarka sınırında etkileri olacağını kaydeden Rasmussen, “Eğer bunun Danimarka için en iyisi olduğuna karar verirsek o zaman bu, Almanya sınırında sınır kontrollerine başlamamız gereken bir duruma yol açabilir” demişti. (Deutsche Welle Türkçe)