Murat Kuseyri / Stockholm / ANF

 

Diktatörleri silahlarla donatan ve Suudi Arabistan’da gizli bir silah fabrikası kurmayı planlayan İsveç’in Savunma Bakanı Sten Tolgfors istifa ettiğini açıkladı.

 

Başbakan Fredrik Reinfeldt ile bir basın toplantısı yapan Tolgfors bir ay sonra görevinden ayrılmayı düşündüğünü ancak Suudi Arabistan’da silah fabrikaları ile ilgili ortaya atılan iddialardan dolayı istifasını öne aldığını söyledi. Başbakan Reinfeldt Savunma Bakanlığı görevini geçici olarak Altyapı Bakanı Cahrina Elseter Sverd tarafından yürütüleceğini açıkladı.

 

Tolgfors basın toplantısında “Zaman iz bırakıyor. Bu görevi yürütmek için gerekli olan enerji ve mutluluğu kaybettiğimi hissettim” şeklinde konuştu. Tolgfors Suudi Arabistan’da silah fabrikası kurma planları hakkında ne kadar bilgisi olduğu sorularına ise açıklık getirmedi. Söz konusu iddiaların polis, Savcılık ve Parlamento Anayasa Komisyonu tarafından soruşturulduğunu söylemekle yetindi.

 

İsveç Radyosu Ekot Ajansının İsveç’in Suudi Arabistan’a silah fabrikası kurma planlarının açığa çıkması dört sağ partinin oluşturduğu İsveç Hükümetini iyice köşeye sıkıştırmıştı. Çevre Partisi Yeşiller Savunma Bakanı Sten Tolgfors’u Yüce Divan’a şikayet ederken Sol Parti Bakanın derhal istifa etmesini talep etmişti. Savunma Bakanı Tolgfors olayın sorumluluğunu kendi bakanlığına bağlı Savunma Araştırma Enstitüsü FOI’ye yüklemişti.

 

Ekot Ajansının yayımladığı belgeler Başbakan Reinfeldt dahil Hükümetin Suudi Arabistan’a bir silah fabrikası inşa edileceğinden haberleri olduğunu ve fabrikanın kurulması için Bakanlar Kurulunun onay verdiğini göstermişti.

 

İsveç 2011'de Suudi Arabistan'a 433.5 milyon dolarlık silah satışı yaptı. Ülkenin aynı yıl yaptığı toplam silah satışı, İsveçli Barış ve Tahkim Derneği'nin açıkladığına göre 13.9 milyar dolar. Bu da, İsveç'i, kişi başına göre hesaplandığında en çok silah satan ülke yapıyor.