Stockholm / ANF

Geçtiğimiz hafta İsveç Göçmen Dairesi’nin İsveç’e iltica eden Suriyelilere oturma izni vereceği yolunda medyada yer alan haberlerden sonra Ankara, Kahire ve Amman’daki İsveç Büyükelçilikleri binaları önünde kuyruklar oluştuğu ve binlerce Suriyelinin İsveç’e gelmek için vize talebinde bulunduğu belirtiliyor. Ankara’daki müracaatların çoğunluğundan dolayı Büyükelçilik Dışişleri Bakanlığından  personel gönderilmesini talep etti.

İsveç Dışişleri Bakanlığı İletişim Şefi Charlotta Ozaki Macias, bir basın açıklaması yaparak İsveç Göçmen Dairesi’nin Suriyeli ilticacılarla ilgili almış olduğu kararın yanlış anlaşıldığını, tüm Suriyelilere İsveç’e iltica hakkı tanınacağı şekilde algılandığını, bunun da bazı ülkelerde Büyükelçiliklerde kaosa yol açtığını söyledi.

İsveç Göçmen Dairesi’nin almış olduğu kararın İsveç’te bulunan Suriyelileri kapsadığını belirten Macias, medyanın bir kısmında İsveç’in Suriyelilerin İsveç’e gelebilmeleri için yasal  yol açtığı şeklinde haberler çıktığını oysa Suriyelilerin hala insan kaçakçıları aracılığıyla illegal olarak İsveç’e gelip başvuruda bulunmak zorunda olduklarını söyledi.

Göçmen Dairesi İletişim Şefi Patrik Peter ise kurumun sayfasında başından bu yana konu hakkında doğru açıklayıcı bilgiler bulunduğunu belirterek medyada yayınlanan yanlış bilgilere karşı bir şey yapamayacaklarını söyledi.

İsveç Göçmen Dairesi Suriye’deki çatışmaların süreceği ve ufukta iç savaşa çözüm bulunacağı belirtileri olmadığı değerlendirmesini yaparak İsveç’te bulunan Suriyeci ilticacılara ülkede kalma ve ailelerini İsveç’e getirme hakkı tanımıştı.