11 barış derneğinden oluşan İsveç Barış Konseyi, Birleşmiş Milletler’e mektup yollayarak Türkiye’nin Afrin operasyonunu kınamasını istedi.

Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi ve İsveç hükümetine de gönderilen mektupta, Afrin operasyonunun Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın siyasi stratejisinin bir parçası olduğu savunularak, “ABD bu anlaşmazlıkta taktik nedenlerle NATO kardeşi Türkiye’ye tavır alması Suriye’deki savaştaki sorumluluğunu gizleyemez” ifadelerine yer verildi ve ABD’nin Ortadoğu politikası da eleştirildi.

Evrensel’den Murat Kuseyri’nin haberine göre mektupta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın politikasına karşı olan diğer muhalifler ile HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın tutuklandığı ifade edilerek, yazar, gazeteci ve öğrencilerin yargı karşısına çıkarılmadan cezaevlerinde tutulduğu aktarıldı.

İsveç Barış Konseyi, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi ve İsveç hükümetinden Türkiye’nin Afrin operasyonunu kınamasını ve Kürt halkından yana tutum almalarını istedi.

Barış için Kadınlar Derneği de, yazılı bir açıklama yaparak Afrin operasyonunun durdurulmasını ve sorunun silahla değil diplomasi ve diyalog ile çözülmesini önerdi.

Diyaloğun halkın güvenliği ve korunması ile bölgede kalıcı bir barışın sağlanması için her zamankinden daha gerekli olduğu belirtilen açıklamada barış görüşmelerinde kadınlara yer verilmesi gerektiği vurgulandı.

Kaynak: Evrensel