Filistin'in BM'de "gözlemci devlet" statüsü kazanmasına İsrail'den ilk yanıt geldi. İsrail, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcilere 3 bin ek konut inşaatına izin verdi.

Bin yeni inşaat planına izin verilmesi için çalışmaların da hızlandırıldığı belirtildi.

NETANYAHU'DAN BM'YE SERT CEVAP

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BM'de Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü tanınmasının ardından iç kabine olarak adlandırılan 9 bakanla yaptığı oylama sonucunda bu kararı aldı.

Netanyahu'nun bu kararıyla, Filistin'in BM'de 'gözlemci devlet' statüsü kazanması sonrasında, BM'ye sert bir cevap verdiği belirtiliyor.

FİLİSTİN'DEN İSRAİL'E ÇAĞRI

Filistin yönetimi, daha önce topraklarında yerleşim inşaatları dondurulmazsa barış görüşmelerine dönmeyeceğini açıklamıştı. Filistin lideri Mahmud Abbas, 3 bin ek konut inşaatı kararının ardından İsrail'e bir kez daha Yahudi yerleşim birimlerinin genişletilmesini durdurması çağrısı yaptı.

CLITON'DAN İSRAİL'E ELEŞTİRİ

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise, İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yeni yerleşim birimleri inşa edeceği açıklamasıyla ilgili olarak, bu tip faaliyetlerin müzakere edilmiş bir barış hedefine sekte vuracağını söyledi.

İsrail halkı için kalıcı bir ateşkesin çok önemli olduğunu, ancak Filistinlilerin de daha iyisini hak ettiğini belirten Clinton, ''İsrail'in roketlerin tehdidini kabul edemeyeceği gibi, hiçbirimiz iki taraftaki halkın her birkaç yılda bir çatışma ortamına mahkum edildiği bir durumdan tatmin olamayız" dedi.

Katar ise, Filistin'in BM'de, ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsü kazanmasını "uluslararası hukuk ve meşruiyetin zaferi" olarak niteledi.

1967 SINIRI

İsrail, 1967 sınırlarının bir devlet sınırı değil, ateşkes sınırı olduğunu, Batı Şeria'daki Filistin yönetimine ait toprakların da ihtilaflı sınırlar olduğunu ileri sürüyor ve yerleşimcilere izin veriyor. BM ise, 1967 sınırları temelinde Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü tanıdı. (ntvmsnbc)