İsrail ve Hamas’ın günler süren saldırıların ardından ateşkes üzerinde anlaşmaya vardıkları belirtildi. Gazze’deki BBC muhabiri Jon Donnison, resmi olmayan müzakerelerin Mısır aracılığıyla yapıldığını, ateşkesin ne kadar süreceğinin bilinmediğini aktardı.

 

Pazartesi günü İsrail’e düzenlenen füze saldırısında beş kişi yaralanmıştı. İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırısında ise dört kişi ölmüştü. Saldırıların süreceği endişesi nedeniyle sınır bölgesinde okullar tatil edilmişti.

 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hafta başında, İsrail’e füze atışlarının devam etmesi durumunda saldırıların da devam edileceği yönünde açıklaması olmuştu. İsrail ordusu, Çarşamba günü İsrail’in güneyine 70 füze fırlatıldığını, ikisi ağır beş kişinin yaralandığını belirtmişti.

 

Hamas’ın askeri kanadı İzzettin El Kassam Tugayları ve Gazze merkezli Halk Direniş Komiteleri de yaptıkları açıklamada, “Bu mübarek görevler, düşmanlar tarafından halkımıza karşı işlenmeye devam eden suçlara cevaptır” demişti.  

 

Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da perşembe günü, Filistin lideri Mahmud Abbas ve Başbakan Salam Fayyad’la bir araya gelecek. (bbc)