Suriye, Lübnan ve Gazze sınırlarında yaşanan saldırılarda en az 12 Filistinli yaşamını yitirdi.

RAMALLAH/TEL AVİV/ŞAM/BEYRUT- Filistinlilerin Nakba (Büyük Felaket) olarak adlandırdığı İsrail'in kuruluş yıl dönümü, Filistin ve Ortadoğu'nun birçok bölgesinde yapılan eylemlerle protesto edildi.

Nakba'nın 63. yıl dönümünü lanetlemek için sokaklara çıkan Filistin halkı, İsrail'in kuruluşu sırasında yaşadığı topraklardan sürülen ve bugün sayıları milyonları bulan mültecilere geri dönüş hakkı tanınmasını istedi.

Siyonist zulüm Nakba'nın 63. yılında da devam etti. Barı Şeria ve Doğu Kudüs'te düzenlenen eylemlere saldıran İsrail ordusu, Suriye, Lübnan ve Gazze'de İsrail sınırına yürümek isteyen mültecilerin üzerine ateş açarak en az 12 kişiyi katletti.

SURİYE SINIRINDA 6 ÖLÜ

İsrail ordusunun en kanlı saldırısı Suriye-İsrail sınırında yer alan Golan Tepeleri'nde gerçekleşti. Suriye'de yaşayan binlerce Filistinli mülteci sınıra doğru yürüyüşe geçtiği sırada, İsrail askerleri kitlenin üzerine ateş açtı. 6 kişinin katledildiği saldırıda onlarca kişi de yaralandı.

İsrail televizyonu ve Arap kanallarının sınırdaki olaylara ilişkin yayınladığı görüntülerde binlerce kişinin çitlere taş attığı, çitleri keserek İsrail topraklarına geçtiği görülüyor.

Golan tepelerinde yaşanan ölümler İsrailli yetkililer tarafından da doğrulandı. Askeri bir yetkili, 2 kişinin sınırın İsrail tarafında, 4 kişinin ise Suriye tarafında öldüğünü söyledi.

İsrailli yetkililer yaşanan olaylardan dolayı Suriye'yi suçladı. Siyonist ordu, Esad yönetiminin haftalardır devam eden gösteri ve ölümler nedeniyle Suriye üzerine yoğunlaşan dikkatleri başka bir yöne çekmeye çalıştığını ileri sürdü.

LÜBNAN SINIRINDA 4 ÖLÜ

Suriye sınırında bunlar yaşanırken, 45 kilometre ötedeki Lübnan-İsrail sınır noktasında da yine İsrail ordusunun saldırısı vardı.

Lübnan'da yaşayan binlerce Filistinli mülteci İsrail sınırına yürüdü. Maroun el-Rass köyünde toplanarak yürüyüşe geçen kitle "Geri dönüyoruz" yazılı dövizler taşıdı.

Kitlenin yürüyüşü sürerken sınırın diğer tarafındaki İsrail askerleri kalabalığın üzerine ateş açtı. Lübnanlı yetkililer, ateşte 4 Filistinlinin öldüğünü duyurdu.

Olayların yaşandığı sınır noktasındaki gerilim sürüyor. Yüzlerce Lübnan askerinin yanı sıra, BM'ye bağlı askerler, çevik kuvvet polisleri ve Hizbullah'a bağlı savaşçılar çatışmaların yaşandığı bölgedeki bekleyişlerini sürdürüyor.

GAZZE SINIRINDA 2 ÖLÜ

İsrail ordusunun bir başka kanlı saldırısı Gazze'de yaşandı. Siyonist ordu, Erez sınır kapısına yürüyen ve çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu bini aşkın kişinin üzerine ateş açtı. Kitlenin yürüyüşünü durdurmak için tanklardan da top atışı yapıldığı bildirildi.

Filistinli sağlık yetkilileri, saldırıda 2 kişinin öldüğünü, 100'e yakın kişinin yaralandığını duyurdu. Açıklamaya göre, şarapnel parçaları ve kurşunlarla yaralanan kişilerin arasında durumu kritik olanlar bulunuyor.

Daha önceden Gazze'ye bir yürüyüş gerçekleştirileceği duyurulan Mısır'da ise beklenin aksine Nakba sakin geçti.

Mısır ordusu, yürüyüşü engellemek için El Ariş kentiyle Gazze sınırındaki Refah sınır kapısı arasında olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. İki nokta arasında tank ve zırhlı araç destekli 15 kontrol noktası oluşturan askerler, bölgede oturmayanların geçişine izin vermedi.

ETHA