İsrail medyasındaki haberlere göre Başbakan Benyamin Netanyahu'nun sağcı Likud Partisi seçimden sürpriz bir zaferle çıktı.

Daha önce açıklanan sandık başı anketleri muhalif merkez solcu Siyonist Birlik ile başa baş bir yarış olduğunu gösteriyordu.

Oyların çoğu sayılırken, Likud'un 120 üyeli İsrail Parlamentosu Knesset'te 29 sandalye kazanmaya doğru gittiği bildiriliyor. Siyonist Birlik'in ise 24 sandalye alacağı belirtiliyor.

Bu sonuçlar, Netanyahu başkanlığında bir koalisyon hükümeti anlamına geliyor.

Koalisyon için Netanyahu'nun başka partilerin desteğine ihtiyacı bulunuyor. Benyamin Netanyahu Likud'un genel merkezinde yaptığı konuşmada oylamayı kamuoyu yoklamalarında Siyonist Birlik'in arkasında gözüken patisinin "büyük zaferi" olarak tanımladı.

Coşkulu Likud taraftarlarına konuşan Netanyahu bu başarının "her şeye rağmen" elde edildiğini söyledi ve İsrailli seçmenlere seslenerek "Hepiminiz benim için önemlisiniz dedi.

NETANYAHU'DAN SAĞCI PARTİLERE ÇAĞRI

Netanyahu ayrıca "ulusal kamp" olarak tanımladığı sağcı partilerin liderleriyle "vakit geçirmeden hükümet kurulması" konusunda görüşmeler yaptığını vurguladı.

Başa baş sonuçlar gösteren sandık çıkışı anketlerinin açıklanmasından sonra konuşan Siyonist Birlik lideri İzhak Herzog da yeni hükümeti kendisinin kuracağına inandığını söyledi.

Sonuçların henüz kesinleşmediğine dikkat çeken Herzog, "Bugün inanılmaz bir başarı yakaladık. İsrail için gerçekten sosyal anlayışlı bir hükümet kurmak için elimden geleni yapacağım." dedi. Kesin sonuçların bu sabah saatlerinde alınması bekleniyor. Sonuçlar kesinleşince İsrail Cumhurbaşkanı hükümet kurma şansının en yüksek olduğunu düşündüğü lidere bu görevi verecek.

BBC Ortadoğu Editörü Jeremy Bowen, Netanyahu'nun erkenden zafer açıklaması yapmasının, küçük partiler arasında Herzog'dan daha çok destek bulabileceğine yönelik inancından kaynaklandığını söylüyor.

Sandık başı anketlerine göre İsrailli Arap partilerinin seçik ittifakı Birleşik Arap Listesi 13 sandalye kazandı ve hükümete girmeyeceklerini açıkladılar.

(BBC Türkçe)